≫ 

Ovo je Haibatulah Akundžada, vođa talibana. Na pitanje gde je i šta radi, kažu: "Videćete uskoro"

Njegova komunikacija do sada se svodila na retke godišnje poruke povodom islamskih praznika

  • 12
Avganistan Talibani Mawlawi Hibatullah Akhundzada Haibatulah Akundžada Haibatulah Akundžada, Foto: Profimedia/AKG/Pictures From History

Otkad su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta, više talibanskih čelnika istupilo je u Kabulu u javnost. Ali jedan od njih i dalje je u potpunoj tajnosti: njihov vrhovni zapovednik, Haibatulah Akundžada.

Čovek specijalizovan za pravna i verska pitanja izašao je iz anonimnosti u maju 2016., kako bi preuzeo čelništvo tog islamističkog pokreta, koji je u to vreme bio pogođen unutrašnjim previranjima. Imenovan je nekoliko dana nakon smrti svog prethodnika, Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Odmah mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana, prenosi Jutarnji.hr.

Oni su se našli u žestokoj borbi za vlast nakon Mansourove smrti i otkrića da je godinama skrivana smrti utemeljitelja, mule Omara. Malo se zna o svakodnevnoj ulozi Haibatulaha Akundžade, čija se komunikacija svodi na retke godišnje poruke povodom islamskih praznika. Neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Talibani su objavili samo jednu njegovu fotografiju. Ne pojavljuje se u javnosti i ne zna se gde se nalazi. Sin teologa, rođen u Kandaharu, kolijevci talibana na jugu Avganistana, taj je obrazovani muškarac i ranije imao veliki uticaj na talibane - vodio je njihov pravosudni sastav.

Otkad su preuzeli vlast pre dve nedelje, 20 godina nakon što ih je s vlasti skinula koalicija pod vodstvom SAD-a, talibani ćute o njegovim aktivnostima i nedavnim putovanjima.

- Videćete uskoro - rekao je ove nedelje novinarima njihov portparol, Zabihulah Mudžahid.

Talibani imaju oduvek naviku da svog šefa drže u tajnosti. Utemeljitelj mula Omar vodio je život samotnjaka i retko je odlazio u Kabul u vreme kad je pokret bio na vlasti, 90-tih godina.

Međutim, njegova reč bila je zakon i nijedan od njegovih naslednika nije doživeo toliko poštovanje unutar pokreta.

Video: Stravične scene ispred bolnice u Kabulu: Dovoze povređene u napadu bombaša samoubice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    28. avgust 2021 | 16:33

    Ako je sudit po slici, čini se fin neki čovjek.

  • Cika Velja

    28. avgust 2021 | 19:48

    Slika mu ide na vrata spajza,tamo je najkorisniji...da deca ne kradu pekmez!

  • Teo kralj

    28. avgust 2021 | 17:45

    Vozi trolu, kad mu dosadi dice je u vazduh ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA