≫ 

Severna Koreja, posle 3 godine, ponovo pokrenula nuklearni reaktor?

IAEA situaciju u toj zemlji može da prati samo putem satelitskih snimaka, jer je Pjongjang još 2009. godine izbacio inspektore te agencije

  • 7
Pjongjang, Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je, kako se čini, ponovo pokrenula nuklearni reaktor za koji se veruje da je proizveo plutonijum za nuklearno oružje, navodi se u godišnjem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Nije bilo naznaka o radu reaktora od početka decembra 2018. do početka jula ove godine. Međutim, od početka jula ove godine postoje naznake, uključujući ispuštanje rashladne vode, što se poklapa sa radom reaktora - izvestila je IAEA o reaktoru snage pet megavata u Jongbionu, nuklearnom kompleksu koji se nalazi u samom središtu nuklearnog programa Severne Koreje, prenosi agencija Rojters.

IAEA situaciju u toj zemlji može da prati samo putem satelitskih snimaka, jer je Pjongjang još 2009. godine izbacio inspektore te agencije.

Ta međunarodna agencija je još u junu saopštila da postoje indicije o mogućim ponovnim radovima na odvajanju plutonijuma od istrošenog reaktorskog goriva, što bi se moglo koristiti za nuklearno oružje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. avgust 2021 | 09:31

    Tako je Care

  • BralE

    30. avgust 2021 | 09:58

    Dakle S.Korea je počela ponovo da radi ono što Amerika, Rusija, Francuska, Kina… rade decenijama unazad !? Ma sram ih bilo!

  • Sale71

    30. avgust 2021 | 11:15

    Reaktor ti neće ljude nahraniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA