≫ 

U avgustu je u ovoj zemlji od korone preminuo rekordan broj dece: Umrla i zdrava beba, lekari očajni

Od početka pandemije u Indoneziji je preminulo 1.272 mlađih od 18 godina, samo u avgustu više od 220 mališana. Bitku izgubila i zdravorođena beba, prvih dana nije ni pokazivala simptome kovida

  • 9
Porodilište, novorođenče, Testiranje na korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

Snimak u kojem se vidi milo lice malene devojčice stoji na ekranu telefona. Njene predivne okice gledaju u pravcu majke. Beverli na tom snimku ima svega tri nedelje. Ona je prvo dete Erika Aleksandra i Tirze Manitik... U tom trenutku, a da otac i majka toga nisu ni svesni, Beverli je bolesna - bori se sa kovidom-19.

- Malo je kašljala, imala je i temperaturu, ali to nije dugo trajalo. Bila je u dobrom stanju, nije pokazivala nikakve simptome - tvrdi Tirza.

Onda su krenule prve komplikacije.

- Posle nedelju dana krenuli su simptomi. Počeli su problemi sa spavanjem, i krenula bi da povraća nakon podoja - kaže očajna majka.

Stanje bebe se ubrzo pogoršalo i pedijatar je zahtevao bolničko lečenje. Aleksandar i Tirza su obišli oko deset bolnica u Džakarti, dok nisu pronašli slobodno mesto da smeste ćerkicu.

Tri puta je oživljavali, četvrti put joj nije bilo spasa

Do trenutka prijema saturacija se toliko pogoršala da je beba hospitalizovana u kritičnom stanju, prenosi Sky News. Virus je napao bebina pluća i više nije mogla sama da diše.

- U plućima je bilo mnogo tečnosti. Jednog dana lekarima je trebalo 30 minuta da ispumpaju tečnost. Gotovo svaki dan su je vodili na rentgen - dodaje Aleksandar.

U bolnici su Beverli oživljavali tri puta. Neutešni roditelji kažu da se njihova ćerkica kao lav borila protiv kovida, ali da je njeno maleno telo oslabilo. Kada joj je četvrti put stalo srce, lekari više ništa nisu mogli da učine. Beverli je 7. jula, kada je preminula, imala manje od mesec dana.

Indonezija, korona virus, deca U Indoneziji od početka pandemije zabeleženo više od pola miliona slučajeva kod dece Foto: Tanjug/AP

- Senka na plućima je počela da se povlači, ali lekari su rekli da je iscrpljena - priča Aleksandar dok sedi kraj groba svoje ćerke.

Majka je neutešna zbog gubitka bebe.

- Njeno srce je stalo. Toliko je pumpalo, nije mogla da diše. Na kraju je bila toliko iscrpljena da više nije mogla da se bori - kaže Tirza.

Lekari u Indoneziji beleže porast broja smrtnih slučajeva kod dece od jula 2021, otkako je delta soj krenuo da se širi. Prema podacima Ministarstva zdravlja, od korone je preminulo 1.272 mališana.

U izveštaju koji je objavljen 24. avgusta stoji da je 1% od ukupnog broja umrlih mlađe od 18 godina, što je mnogo više od prosečnih 0,3 odsto na svetskom nivou (podaci UNICEF-a na osnovu podataka iz 79 zemalja).

- Na deci je teško primeniti protokole. Teško je držati im maske, njima je to neprijatno. Sa decom je teško održavati i osnovna pravila higijene poput pranja ruku - kaže pedijatar dr Agus Susanto.

On kaže da je uhranjenost deteta takođe faktor rizika za dobijanje kovida.

- Sledeći faktor su komorbidetiti. Ima dece sa bolesnim srcem, dece koja boluju od kancera, koja su neuhranjena, ili su gojazna. Ovo sve utiče - dodaje on.

U avgustu oborili rekord u broju preminule dece

Podaci pokazuju da je više od pola miliona dece u Indoneziji obolelo od korona virusa od početka pandemije. Prava cifra je verovatno i znatno viša, jer se deca slabo testiraju.

I dok većina ima blage ili nema simptome uopšte, desetogodišnja Karisa Ajumi Gendži, koju odmila zovu Caca, morala je da bude smeštena u bolnicu jer joj se stanje naglo pogoršalo.

- Imala je temperaturu, glavobolje, kašljala je i tresla ju je groznica. Dete je bilo toliko slabo da nije htelo ni da jede, ni da pije. Sada, nakon terapije se oseća bolje, mnogo bolje - kaže dr Agus.

Cacini otac i majka se ne odvajaju od njenog kreveta. Gotovo svi u porodici su zaraženi.

- Toliko se bojim. Tako se čovek lako zarazi, ta delta skače sa jedne osobe na drugu. Ovaj soj je takav da nekad nosimo i duple maske - kaže Sumijati, Cacina majka.

Na drugom kraju hodnika leži Serafina, beba od samo 18 dana, koja dobro reaguje na terapiju. Hospitalizovana je četiri dana nakon rođenja.

- Dete je primljeno sa temperaturom, bilo je žuto - kaže dr Agus.

U Indoneziji je ovog avgusta zabeležen rekordan broj preminulih među decom. Od početka meseca umrlo je više od 228 osoba mlađih od 18 godina. Oni koji su preživeli će, vrlo moguće, imati komplikacije.

U Indoneziji je masovna vakcinacija počela u januaru 2021. godine, i pedijatri kažu da bi vakcinisanje osoba starijih od 12 godina trebalo da bude prioritet. U junu je predsednik Joko Vidodo saopštio da bi deca od 12 do 17 godina starosti trebalo da prime vakcinu, nakon što je kineski Sinovak odobren za upotrebu kod dece.

Video: Kopanje masovnih grobnica ne jenjava: Prizori od kojih se cepa srce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    31. avgust 2021 | 09:56

    1.300 dece do 18 godina u Indoneziji iznosi 0,002% od ukupnog broja dece u toj drzavi …

  • Koca

    31. avgust 2021 | 11:58

    Da nece i oni, ako kojim slucajem krenu na zapad, prvo u Srbiju na 2-3 nedelje?

  • Kata

    31. avgust 2021 | 14:13

    Pa vrlo čudno. Kako im umiru deca kad deca nisu vakcinisana? Vakcina mora biti nekako odgovorna za to. xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA