Gotovo je: Poslednji avion SAD-a napustio Avganistan, okončan rat koji je trajao 20 godina

Postoji zabrinutost oko toga kako će preostali građani napustiti Kabul

  • 13
Avganistan Kabul evakuacija Foto: Tanjug/AP

Poslednji avion sa američkim vojnicima napustio je danas Avganistan, ali je grupa Amerikanaca odlučila da ostane u Avganistanu, uglavnom da bi bili sa svojom porodicom, pa se postavlja pitanje - šta će biti dalje sa njima i sa strancima drugih nacionalnosti koji su i dalje tamo?

- Ovde sam da najavim završetak našeg povlačenja iz Avganistana i kraj vojne misije za evakuaciju američkih građana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca - rekao je u ponedeljak popodne general Kenet Mek Kenzi, šef američke Centralne komande SAD i dodao da je poslednji avion sa posadom sada prolazi nad vazdušnim prostorom Avganistana, prenosi Bloomberg.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je navela da očekuje da će talibani nastaviti da obezbeduju siguran prolaz Amerikancima i ostalima koji žele da napuste Avganistan kada odu američke trupe, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Aerodrom Kabul Avganistan Talibani Foto: Profimedia/AFP/Wakil Kohsar

Međutim, postoji zabrinutost oko toga kako će preostali građani napustiti Kabul ukoliko ne radi aerodrom.

Na desetine hiljada Avganistanaca koji su u riziku, kao što su prevodioci koji su radili za američku vojsku, novinari i zagovornici ljudskih i ženskih prava ostali su u toj zemlji.

Britanska novinska agencija navodi da nije poznato kakva će biti njihova sudbina, ali zvaničnici su zabrinuti da bi talibani mogli da im se osvete.

Talibani su obećali da će dozvoliti svim strancima, ali i Avganistancima sa posebnom dozvolom druge zemlje da napuste Avganistan, prema zajedničkoj izjavi Velike Britanije, SAD i još nekih zemalja.

SAD su ranije poručile da neće biti njihovih diplomata u Avganistanu i da će odlučiti o otvaranju ambasade na osnovu talibanskih akcija narednih nedelja i meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skids

    31. avgust 2021 | 07:08

    Eto to je ta njihova demokratija ušli pre 20 godina ništa nisu uradili otišli i ostavili pustoš

  • Voja

    31. avgust 2021 | 03:07

    Neka mi neko navede samo jedan rat koji su dobili . Samo da se zna rus bi im nduvao njonjalicu za sva vremena oni sila nikakva

  • Inter

    31. avgust 2021 | 08:43

    Bravo ameri, jel gledate ovo gospodo okupatori sa Kosova i Metohije??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA