Talibani im ne mogu ništa: Avganistanski pokret otpora u "Dolini pet lavova" i dalje ponosno stoji

Zvaničnici su saopštili da je u sukobu, u blizini grada Golbahara, u poslednjoj slobodnoj provinciji , ubijeno je osam talibana

  • 1
Panjšir, dolina Pet lavova, Avganistan, otpor talibanima Foto: Tanjug/AP

Avganistanska pokret otpora u regiji Panšir, kojim upravljaju Ahmad Masud i Amrulah Saleh, već nekoliko nedelja uspešno odoleva napadima talibana, uprkos velikim vojnim ofanzivama koje ova grupa vrši na regiju koja se nalazi severno od Kabula.

Poslednje informacije sa terena pokazuju da su se talibani i pripadnici pokreta otpora sukobili u blizini grada Golbahara, a zvaničnici su saopštili da je tokom napada ubijeno osam pripadnika talibanskog pokreta.

Potparol Nacionalnih snaga otpora u Panširu, Fahim Dašti, rekao je da su grupe vojnika odane vođi Ahmadu Masudu odbile više napada talibana na zapadnom ulazu u Panšir regiju.

On je dodao da je napad koji je zapravo predstavljao ispitivanje terena i taktike pokreta otpora uspešno odbijen i da će ova grupa i dalje nastaviti s odbranom Panšira, koji je poznat i pod imenom Dolina pet lavova.

Pored zapadnog ulaza u Panšir, talibani napadaju i sa severnog dela.

Poslednji snimci pokazuju talibanske vojnike u severnim delovima regije, kako se spremaju za vojne operacije koje za sada ne pokazuju rezultate kakve lideri talibana očekuju.

Poslednja provincija odoleva talibanima

Već nedeljama, nekoliko hiljada vojnika, uz lokalno stanovništvo, uspešno brani regiju Panšir od napada talibana.

Iako je lider pokreta otpora Ahmad Masud rekao kako je spreman na razgovore s talibanima oko eventualnog učešća u vlasti, poručio je isto tako kako ni pod koju cenu neće dozvoliti pad Panšira pod kontrolu talibanskog pokreta.

Da podsetimo, SAD su sinoć zvanično okončale evakuaciju civila sa aerodroma u Kabulu. Sada, kada je i aerodrom pod talibanima, oni najavljuju da će ga otvoriti za nekoliko dana.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA