≫ 

Ispovest čoveka koji je 1999. pobegao od talibana: Mučili ga kad je imao 12, jedan poziv ga spasao

Talibani su želeli da znaju gde je njegov otac, komandant milicije koja se borila protiv džihadista, a koji je pobegao iz zemlje

  • 2
Rohullah Roh Yakobi Jakobi Avganistan Foto: United Agents

Izbeglica koji je pobegao od vladavine talibana tokom 1990-ih opisao je užasno putovanje sa kojim se sada suočavaju hiljade Avganistanaca, ostavljenih nakon haotične evakuacije zapadnih sila u protekle dve nedelje.

Rohala Jakobi, poznatiji kao Roh, napustio je Avganistan 1999. godine nakon što su talibani osvojili region u kojem je živeo i gde je njegov otac bio komandant milicije koja se borila protiv islamista.

Kada je imao 12 godina, borci džihadisti su ga zarobili i mučili, a iz zemlje su ga izvukli rođaci koji su se plašili za njegov život.

Usledilo je petogodišnje teško iskustvo tokom kojeg je svedočio užasnom zlostavljanju, pokušao samoubistvo u više navrata i živeo u stalnom strahu od deportacije nazad u sigurnu smrt u svojoj zemlji.

Sada živi u Velikoj Britaniji.

- Mračna stvarnost toga da postanete izbeglica je da možete da preživite kao osoba, ali ćete biti psihološki i fizički ranjeni ožiljcima koji traju doživotno - rekao je on za Daily mail.

Roh je rođen 1987. godine u selu Anguri, u centralnoj regiji Hazaradžat - domu etničke manjine Hazara koja je na meti džihadista jer su šiitski muslimani, a ne suniti.

Džihadistički borci, naoružani i obučeni od strane CIA za borbu protiv Sovjeta, počeli su da zauzimaju teritoriju u Avganistanu nakon povlačenja ruskih snaga i 1995. formirali talibane.

Strahujući od odmazde i smrti, Rohin otac Riza borio se protiv njih tokom dvogodišnje blokade Hazaradžata, koja se završila porazom 1998. godine. Nakon što je dogovorio predaju sa talibanima, Riza je bio primoran da pobegne iz zemlje, ali to nije zaustavilo islamiste da ga traže, mučeći sve koji su imali bliske veze sa porodicom, nadajući se da će od njih dobiti informacije o njemu.

Roha su 1999. godine oteli talibani i odveli ga u sobu za mučenje koju su postavili u jednoj od starih baza njegovog oca. Tamo su ranije držali i njegovog strica.

Ispitivali su ga gde mu je otac, a kako nije mogao ništa da im kaže, stavljali su mu vrelu kašiku na kožu više puta. Posle noći mučenja, dozvolili su mu da se vrati u selo, a porodica je odlučila da mora odmah da napusti zemlju. Stavili su ga na motor i odvezli iz sela. Odvezli su ga u Kandahar, prestonicu teritorije talibana, u nadi da će preći preko granice u Pakistan.

Kada su shvatili da su Hazari, on i njegov rođak pretučeni su nasred trga u gradu, a noć su proveli u smetlištu. Odatle je uspeo da dođe do Helmanda - do farme opijuma koju je vodio rođak koji je pristao da im da sklonište pre nego što ih je odveo do pakistanske granice.

Kako bi platio put, Roh je dobio 1.000 rupija i kilogram opijuma. Dok su sedeli u zadnjem delu automobila na putu do graničnog prelaza u Spin Boldaku, pored njih je prošao konvoj za koji veruje da je prevozio vođu Al Kaide Osamu bin Ladena.

Tamo je prešao granicu i ušao u Pakistan, odakle je otišao za Iran - najpopularniji put za izbeglice jer su staze koje vode direktno u Iran opasne i teške, posebno za decu. U decembru 1999. godine stigao je u Teheran, gde je proveo dve godine.

Međutim, 2000. godine iranski režim je počeo da vraća Avganistance talibanima, a narod Hazara je uglavnom bio masakriran i ubijan. Kao sin istaknutog komandanta, Roh se plašio da će deportacija značiti i njegovu smrt. Tada je pomislio da treba da pobegne u Evropu jer će tamo biti siguran.

Krijumčari su tražili 1.500 dolara za put, a Roh nije imao para.

- Druge porodice bi prodale zemlju u Avganistanu ili pozajmile novac, ja nisam imao ništa - rekao je on.

Roh je rekao da je zlostavljanje dece izbeglica, koje nisu imale zaštitu odraslih, bilo redovno. Iako nije ulazio u detalje o vlastitom iskustvu, rekao je da su deca često bila fizički i seksualno zlostavljana od strane raznih predatora. Za to vreme je pao u duboku depresiju, počeo da se samopovređuje i pokušao je da se ubije više puta.

Na njegovu sreću, preko jednog čoveka u Iranu dobio je poziv od oca. Do tada nije znao ništa o njemu i nije imao ideju da li je živ ili mrtav.

Ispostavilo se da je živeo u Mančesteru i da je dobio politički azil u Britaniji.

Njegov otac je rekao Rohu da ostatak njegove porodice živi u Pakistanu i da bi trebao otići tamo i sastati se s njima, kako bi se svi mogli prijaviti za azil i da mu se pridruže. Godine 2004. njihov zahtev je uvažen i porodica je odletela u Mančester gde su ponovo bili zajedno.

Da nije bilo tog telefonskog poziva, Roh je siguran da bi bio mrtav.

Oko 600.000 Avganistanaca raseljeno je u borbama u Avganistanu od početka godine, što je dovelo do toga da su talibani brzo preuzeli zemlju od vladinih snaga - pri čemu islamisti sada drže više teritorije nego što su to činili 1990-ih i naoružani američkim oružjem koje su zaplenili od avganistanske vojske.

Snimci napravljeni proteklih dana u blizini Nimroza u južnom Avganistanu, prikazuju hiljade ljudi koji prelaze preko pustinje ka granici sa Pakistanom u nadi da će stići do Irana.

Ogromna većina avganistanskih izbeglica završava u jednoj od te dve zemlje, ali se očekuje da će značajan broj preći u Tursku i odatle pokušati da uđe u Evropu, izazivajući strah od druge izbegličke krize.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    2. septembar 2021 | 17:36

    Pušku u ruke,pa brani ognjište

  • Sulejman poturica gori odturaka

    2. septembar 2021 | 19:59

    Tako je pokusao alija da pocisti sadasnju srpsku bosnu nije uspelo sad isto pokusava njegov bakir pre ce ih nestati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA