Vanredno stanje na granici Poljske sa Belorusijom: Zabeleženo čak 3.500 pokušaja ilegalnog prelaska

Poljska granična garda objavila je, do sada zabeleženo čak 3.500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u avgustu, od kojih je oko 2500 uspela da spreči

  • 5
Migranti, Poljska Foto: Tanjug/AP

Poljski predsednik proglasio je vanredno stanje u delovima dve regije koje se graniče sa Belorusijom, objavio je njegov potparol u četvrtak, što je odgovor na veliki priliv migranata iz susedne Belorusije.

Evropska unija optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Avganistana za "hibridno ratovanje" kako bi pritisnuo EU da odustane od sankcija nametnutih Minsku.

Poljska pokušava da učvrsti svoju granicu izgradnjom žice i raspoređivanjem dodatnih objekata.

- Situacija na granici s Belorusijom teška je i opasna - rekao je potparol predsednika, Blazej Spičalski na konferenciji za novinare.

3.500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u avgustu

- Danas mi, kao Poljska, odgovorni smo za svoje granice, ali i za granice Evropske unije. Stoga moramo da preduzmemo adekvatne mere kako bismo osigurali sigurnost Poljske i EU - dodao je on.

Poljska granična garda objavila je u sredu da je zabeležila 3500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u avgustu, od kojih je 2500 uspela da spreči.

Vlada je istakla da mora da bude spremna i na moguće "provokacije" tokom vojne vežbe na teritoriju Rusije i Blorusije, blizu granice sa Poljskom.

Vojna vežba bi trebalo da počne 10. septembra.

U vežbi "Zapad-2021" učestvovaće hiljade vojnika, uključujući i kazahstanske, kao i tenkovi, artiljerija i avioni.

Video: Policija pronašla 80 neprijavljenih migranata u Beogradu i sprovela ih u prihvatni centar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    2. septembar 2021 | 19:26

    Pitao bih Poljake zašto optužuje Belorusiju za tolike izbeglice a ne Ameriku ili Nemačku i Englesku koje su doprinele ovolikom prilivu izbeglica? Jel' to Belorusija uništila zemlje odakle su te izbeglice? Koje licemerstvo?!

  • Lazar

    2. septembar 2021 | 19:55

    Samo im saljite oni su medju pevima posla I avione na Libiju neka ih sada hrane

  • Papazjaner

    2. septembar 2021 | 20:26

    Ko poljake nezna skupo bi ih platio! To su vam ljudi jedni primitivci i nadobudnici! Sve ce da urade ako ce zaraditi dolar vise, ali sve! A kad im amer kaze u bunar, svi skacu! Katastrofa nacija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA