NATO priznao da i dalje pokušava da izvuče ljude iz Kabula

Stoltenberg je upozorio da neće doći do brzog priznavanja talibanske vlade, kao i da je prerano oceniti suosnivača talibana Mulaha Baradara, koji bi trebalo da bude šef nove vlade

  • 4
Stoltenberg NATO Samit Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Severnoatlanska alijansa i dalje pokušavati sa evakuacijom Avganistanaca koji su u riziku, kao i da će održavati kontakte sa talibanima, ali je dodao da će novi vladari Avganistana morati da se dokažu kako bi dobili pomoć i priznanje.

Članica NATO, Turska, koja je bila zadužena za kabulski aerodrom šest godina, ponudila je pomoć da aerodrom ostane operativan, u vreme kada su se povukle SAD i ostale članice Alijanse, a i Katar se ponudio za pomoć, preneo je Rojters.

"Operativni kontakt sa talibanima je neophodan da bismo izvukli ljude napolje. NATO je uspeo da evakuiše većinu osoblja koje je radilo za nas, ali je i dalje mnogo ljudi ostalo i nastavićemo da radimo na njihovom izvlačenja", rekao je Stoltenberg za Rojters.

On je upozorio da neće doći do brzog priznavanja talibanske vlade, kao i da je prerano oceniti suosnivača talibana Mulaha Baradara, koji bi trebalo da bude šef nove vlade.

"Moramo da im sudimo po akcijama. Držimo ih za reč za ono što su obećali, a to je da neće dozvoliti da Avganistan bude utočište za teroriste. Zatim, tu je poštovanje ljudskih prava, posebno ženskih prava, i slobodan izlaz onima koji žele da odu", poručio je Stoltenberg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    3. septembar 2021 | 16:11

    Samo ih vi izvlacite ali vodite ih kod vas , vi ste im rasturili drzavu i ne samo njima, specijalisti ste da rasturate izvilite sada !

  • Istina

    3. septembar 2021 | 15:43

    NATO i amerika kaput

  • Gekke Joopi

    3. septembar 2021 | 16:28

    Teroristi izvlace teroriste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA