U Britaniji ipak nema vakcinacije za decu do petnaest godina: Rizik je preveliki

Odbijanje dozvole za vakcinaciju zdrave dece bazira se na zabrinutosti oko retke nuspojave nakon primanja Fajzerove vakcine, koja može izazvati upalu srčanog mišića

  • 5
Vakcinacija tinejdžer, dete, dečak Foto: Shutterstock

Britansko vakcinaciono savetodavno telo (JCVI) odbilo je danas da da zeleno svetlo za vakcinaciju dece stare između 12 i 15 godina.

Međutim, JCVI je preporučilo vladi da razmotri još neka pitanja, uključujući i promene do kojih može da dođe u školama, dodaje britanski medij, javlja BBC

Ministri iz Velike Britanije su pitali vodeće medicinske stručnjake da provere da li ovakva preporuka doprinosi ravnoteži (u vakcinaciji).

Deca uzrasta između 12 i 15 godina koja imaju pridružene bolesti, moći će da dobiju vakcine, a ima ih oko 200.000 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lekari su konstatovali da deca sa hroničnim bolestima srca, pluća i jetre su u mnogo većem riziku od korona virusa nego deca bez pridruženih bolesti.

Odbijanje dozvole za vakcinaciju zdrave dece bazira se na zabrinutosti oko izuzetno retke nuspojave nakon primanja Fajzerove vakcine, koja može izazvati upalu srčanog mišića.

BBC dodaje da je, s obzirom na to da su deca u najmanjem riziku od korona virusa, JCVI odlučio da bi vakcinacija donela "marginalni dobitak" i da zbog toga nema dovoljno dokaza da se ponudi masovna imunizacija dece.

Video: Stoji, vozi bicikl, brčka se u bazenu godinu dana nakon terapije: Presladak video male Sofije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    3. septembar 2021 | 18:51

    A kod nas preporucuju za decu i odrasle kombunaciju ... jos uvek niko 100% ne zna nista.Nisam antivakser... primio sam Sinofarm... primicu i trecu ali istu... posle pola godine imam166 antitela.

  • Pravnica

    3. septembar 2021 | 18:35

    Aha i sta sad kaze dr. Kon?

  • Ja

    3. septembar 2021 | 18:24

    Konačno neko pametan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA