Bivši potpredsednik Avganistana Saleh otišao u Tadžikistan: U Panširu je teško, ali se ne daju

On je optužio talibane da su prekinuli isporuku struje i presekli telefonske veze u regionu, kao i da su ljudima blokirali pristup lekovima i humanitarnoj pomoći

  • 0
Potpredsednik Avganistana Amrullah Saleh Foto: Profimedia/SAJJAD HUSSAIN/AFP

Potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, koji se proglasio "privremenim predsednikom" nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju kada su talibani osvojili Kabul 15. avgusta, napustio je Panšir, jedinu provinciju u Avganistanu gde talibani nemaju kontrolu, i otišao ka Tadžikistanu, izjavio je danas izvor iz Kabula za TASS.

- Situacija u Panširu je teška. Talibani opkoljuju region sa sve četiri strane, blokiraju pristup internetu, struji i telefonskim linijama. Prošle noći, Saleh je napustio Panšir i zaputio se ka Tadžikistanu. Vrlo verovatno je da je on sada tamo - dodao je izvor.

Nešto ranije, Saleh je na svom Tviter nalogu pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na talibanske aktivnosti u Panširu.

On je optužio talibane da su prekinuli isporuku struje i presekli telefonske veze u regionu, kao i da su ljudima blokirali pristup lekovima i humanitarnoj pomoći.

Nakon neuspeha pregovora između talibana i Fronta nacionalnog otpora, talibanski borci su izveli ofanzivu na Panšir ranije ove sedmice.

Portparol pokreta otpora Fahim Dašti rekao je za Tass da talibani nisu uspeli da osvoje nijedan punkt u regionu i da su pretrpeli gubitke, kao i da je 350 talibanskih boraca ubijeno.

Talibani, međutim, nisu saopštili ništa o svojim gubicima i izvestil su da napreduju u Panširu, najavivši svoju nameru da uskoro stave ovu provinciju pod svoju kontrolu.

Ranije danas, lokalni mediji u Avganistanu objavili su da je poslednja slobodna provincija Panšir pala pod talibane, međutim ta informacija nije bila potvrđena.

Video: Teroristički napad na Novom Zelandu: Čovek nožem napao petoro u Oklandu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA