≫ 

Ima 4 godine i dva puta je pobedila rak: Sada jedva čeka da krene u školu i već nosi uniformu

Četvorogodišnja devojčica koja je dva puta pobedila rak odbrojava dane do konačnog polaska u školu.

  • 0
Sumayyah Hassan Foto: Young Lives vs Cancer

Devojčica koja je provela prvi period izolacije, zbog korona virusa, u bolnici konačno se sprema da prođe kroz školske kapije.

Mala Sumaja Hasan, iz Enfilda, u severnom Londonu je poslednje tri godine provela uglavnom u bolnici. Preslatkoj devojčici dijagnostikovana je leukemija u avgustu 2018. godine, kada je imala samo 19 meseci.

Narednih šest meseci provela je u bolnici Grejt Ormond Strit, dok se lečila, prenosi Miror.

- Počela je da se loše oseća. Dobila je upalu krajnika i groznicu. Odvela sam je kod lekara opšte prakse, on ju je pregledao i rekao da je to blagi slučaj upale krajnika i da će joj biti bolje kada popije antibiotike - rekla je majka.

Amira je dodala da je u imala osećaj da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom devojčicom.

- Srce mi je stalno govorilo da nešto nije u redu. Kao da me lekari nisu čuli, kao da me nisu shvatali ozbiljno. Znala sam da nešto nije u redu sa mojim detetom - kaže brižna majka koja se borila za svoju devojčicu.

Na kraju se Sumajino stanje pogoršalo i prestala je da jede

Tada su je odvezli u bolnicu i obavili nekoliko testova. Amira se prisećala hladnog trenutka kada je tim lekara došao do sobe u kojoj je ona bila sa svojom ćerkom. Pozvali su je da izađe napolje.

-  Doktor me je pogledao i rekao "vaša ćerka ima leukemiju" i tada se sve raspalo - rekla je majka.

Nakon pola godine lečenja, Sumaju su pustili kući, ali u roku od samo pet meseci, rak se vratio.

- Bili smo kod kuće, trudeći se da Sumaja živi što normalnijim životom, ali to nije potrajalo. Bio je to veliki šok. Bilo je teško jer je ovaj put Sumaji bila potrebna transplantacija - gospođa Hasan priznaje da je bila neutešna.

Dok se pripremala za transplantaciju, Amirina majka je došla iz Tanzanije. Dobrotvorna organizacija "Ioung Lives vs Cancer", pomogla joj je da pripremi papire za dovođenje svoje majke u Veliku Britaniju. Zatim je u septembru 2019. Amira donirala svoje matične ćelije svojoj ćerki u nadi da će je to izlečiti, međutim, u zastrašujućem zaokretu, dete je imalo neželjene efekte.

U martu 2020, Amira je zatekla svoju ćerku kako ima napade i hitno je odvela nazad u bolnicu, gde je ostala naredna tri meseca.

Sumayyah Hassan Foto: Young Lives vs Cancer

Na početku blokade koronavirusa, Amiri i Sumaji nije bio dozvoljen nijedan posetilac.

Stres zbog toga što je bila sama u svemu tome veoma je uticao na Amiru, koja je počela da pati od sindroma posttraumatskog stresa. Amira se obratila se za pomoć socijalnom radniku iz "Ioung Lives vs Cancer".

- Stalno sam ponavljala slike u svom umu, događaje koji su se dogodili i nikako nisam mogla da prestanem. Osećala sam kao da sam je skoro izgubila. Morala sam da razgovaram s nekim - rekla je majka.

Njena odluka da se obrati za pomoć, pokazala se ispravnom i uspela je da ostane jaka za malu Sumaju, kojoj je tada bila najpotrebnija. Tokom narednih meseci, Sumaija je često bila u bolnici, zbog raznih testova, a do pre nekoliko nedelja Amira nije ni bila sigurna da će njena ćerka biti u stanju da pođe u školu.

Ona sada jedva čeka da krene u školu. Toliko je nestrpljiva da je već počela da nosi svoju uniformu.

Video: Stoji, vozi bicikl, brčka se u bazenu godinu dana nakon terapije: Presladak video male Sofije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA