≫ 

Ruske snage bezbednosti na Krimu privele više od 50 Tatara: Silom ih ugurali u autobuse i pretukli

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas na tviteru oslobađanje zatočenih krimskih Tatara

  • 6
krim Foto: Pixabay/Александр Канцур

Ruske snage bezbednosti su na Krimu privele više od 50 krimskih Tatara, nakon čega je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio njihovo oslobađanje.

Ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova potvrdila je da je Savezna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela pet tatarskih aktivista, među njima i Narimana Dželala, zamenika predsednika Medžlisa, Skupštine krimskih Tatara, i izvršila pretres njihovih domova, prenosi AP.

Kao odgovor, više od 50 krimskih Tatara okupilo se ispred ogranka FSB u gradu Simferopolju na Krimu, kako bi protestovalo zbog hapšenja.

- Nakon toga je usledilo hapšenje više od 50 krimskih Tatara. Silom su ih ugurali u autobuse i pretukli i odveli u različite policijske stanice na Krimu, gde ih ispituju bez prisustva advokata - napisala je Denisova na Fejsbuku danas.

Ona je dodala da su među uhapšenima i dva novinara i pozvala celu međunarodnu zajednicu da iskoristi sve moguće mehanizme kako bi prekinula represije protiv autohtonog stanovništva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas na tviteru oslobađanje zatočenih krimskih Tatara.

Rusija je 2014. pripojila Krim od Ukrajine, a Rusi, koji čine većinu od 2,3 miliona stanovnika Krima, podržali su rusku aneksiju, ali su se tome protivili krimski Tatari, koji čine skoro 15 odsto stanovništva, a procenjuje se da je 30.000 njih napustilo Krim od 2014.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Коле

    5. septembar 2021 | 03:52

    Е, тако се то ради! Браво за браћу Русе!

  • Srpska 🔔🔔🔔

    5. septembar 2021 | 00:21

    Verovatno teroristi!

  • Ruja

    5. septembar 2021 | 09:19

    E, da si malo citao znao bi da su na Krimu Tatari oduvek bili vecina, od oko 13 veka sve do 1944 godine kada ih je Staljin proterao u Uzbekistan. 1989 je parlament SSSR proglasio to nepravdom pa se Tatari sada vode kao starosedeoci, a ne nacionalna manjina. Pendrek samo privremeno resava stvari. Sve kasnije dode na svoje mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA