Toni Bler izjavio da je islamizam ozbiljna pretnja: Bioterorizam više nije naučna fantastika

- Islamizam, i ta ideologija i nasilje, su sigurnosna pretnja prvog reda i bez kontrole će doći do nas, čak i ako je usmerena daleko od nas, kao što se dogodilo 11. septembra - rekao je Toni Bler, bivši britanski premijer

  • 9
Toni Bler, Žak Širak i Ronald Regan Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Michael Evans

Bivši britanski premijer Toni Bler, na skupu uoči dvadesete godišnjice napada na SAD, izjavio je da islamizam ostaje sigurnosna pretnja "prvog reda" i Zapad bi trebalo da se pripremi na to da bi ekstremističke skupine potencijalno mogle da koriste biološko oružje.

Talibani su u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu, nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle svoje vojnike posle 20 godina rata, a Britanija strahuje od povratka te grupe i da će praznina, nastala haotičnim povlačenjem Zapada, omogućiti militantima Al Kaide i Islamske države da tu stvore bazu, prenosi Index.hr.

- Islamizam, i ta ideologija i nasilje, su sigurnosna pretnja prvog reda i bez kontrole će doći do nas, čak i ako je usmerena daleko od nas, kao što se dogodilo 11. septembra - rekao je Bler u svom govoru u sigurnosnom "think tanku RUSI-ju" povodom 20. godišnjice napada na SAD, 11. septembra 2001. godine.

"Treba da stojimo sa obe čizme sigurno na zemlji"

Blair je rekao da Zapad mora da proceni svoju ranjivost.

- Korona virus nas je naučio o smrtonosnim patogenima. Mogućnosti bioterorizma možda se čine kao područje naučne fantastike. Međutim, sada bi bilo mudro pripremiti se na to da nedržavni akteri mogu potencijalno da ih upotrebe - rekao je Bler.

Bivši premijer, koji je poslao britanske vojnike u Avganistan 2001. godine, rekao je da bi Britanija trebalo da bliže sarađuje sa evropskim zemljama na tome kako na najbolji način da razvijemo kapacitete za suočavanje s pretnjom u područjima poput afričke regije Sahel.

- Protivterorizam neće sam po sebi ukloniti ukorenjenu pretnju. Treba da stojimo sa obe čizme sigurno na zemlji. Naravno da preferiramo da su te čizme lokalne, ali to neće uvek biti moguće - rekao je Bler.

Video: Zbog ubistva MMA borca uhapšeno 13 osoba, zaplenjeno 50.000 evra, nađeni narkotici i oružje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    6. septembar 2021 | 16:22

    ZASTO STE SVET NAPALI BIOLOSKIM ORUZJEM???!! STOP BIOLOSKOM RATU !!!! ZABRANITI BIOLOSKO ORUZJE STO PRE !!!!?

  • рагнер

    6. septembar 2021 | 16:38

    Чији је беше овај саветник?

  • Pp

    6. septembar 2021 | 16:23

    Da i on najzad nesto pametno kaže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA