Stravične ispovesti izbeglica iz Sirije koji se vraćaju u domovinu: "Na granici su mi silovali decu"

Amnesty International pozvao je zemlje da ne deportuju sirijske izbeglice

  • 4
Avganistan Talibani Deca Migranti

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Pripadnici sirijskih sigurnosnih službi počinili su ozbiljna kršenja ljudskih prava prema izbeglicama koje su se vratile u Siriju u periodu od polovine 2017. godine do proleća ove godine, objavio je Amnesty International (AI) u izveštaju u utorak.

U izveštaju navode da se izbeglice, koje se vraćaju u Siriju suočavaju sa progonom, mučenjem i seksualnim nasiljem, prenosi DW.

- Sirijski pripadnici sigurnosnih službi podvrgnuli su žene, decu i muškarce koji su se vratili u Siriju protivpravnom ili proizvoljnom pritvaranju, mučenju i drugom zlostavljanju, uključujući silovanje i seksualno nasilje, i prisilni nestanak - navodi se u izveštaju.

Amnesty je dokumentovao, kako navode, teška kršenja ljudskih prava protiv 66 ljudi, među kojima ih je petoro umrlo, a sedamnaest nestalo bez traga. Među dokumentovanim slučajevima je i 13 dece. Zabeleženi su slučajevi Sirijaca koji su se vratili u zemlju iz Libana, Francuske, Nemačke, Turske, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema izveštaju koji je nazvan "Ideš u smrt", jedna žena je ispričala da je njeno dvoje dece zadržano na granici i sekusalno zlostavljano.

Trinaestogodišnji dečak i petogodišnja devojčica takođe su silovani, naglašava AI.

Amnesty je pozvao Nemačku i druge zemlje da ne deportuju sirijske izbeglice u zemlju koja je u građanskom ratu, čak i ako su se vojni sukobi stišali. Oni ističu da svedočanstva koja su dokumentovali pokazuju da Sirija nije sigurna zemlja za povratak.

"Protiv međunarodnog zakona je deportirati ljude u zemlju u kojoj postoji opasnost da će biti oteti ili mučeni", rekao je Markus Beeko, čelnik Amnesty Internationala za Njemačku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlocko

    7. septembar 2021 | 10:05

    Cim zapadnjaci prenose, mora da je suva istina....Inace rat u Siriji je oko polaganja cevki koje bi preskocile crvene u isporuci gasa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA