Školovanje pod vladavinom talibana: Studentkinje zavesom odvajaju od kolega, moraju da nose hidžab

Talibani su prošle nedelje rekli da će se školovanje nastaviti, ali da žene i muškarci treba da budu razdvojeni

  • 4
Avganistan Kabul žene univerzitet studenti razdvojeni zavesa

Foto: Profimedia/AFP/Aamir QURESHI

Studenti širom Avganistana počeli su da se vraćaju na fakultete nakon što su talibani preuzeli vlast, a devojke su sada razdvojene od muških kolega zavesama.

Strane sile će sada pažljivo posmatrati šta se dešava u školama i na fakultetima širom zemlje, kako bi videli ima li kršenja prava žena sada kada su talibani ponovo povratili kontrolu.

Univerzitet Avicena u Kabulu objavio je fotografije iz jedne učionice, a koje su brzo postale viralne na društvenim mrežama.

Na njima se vide sive zavese nasred učionice, koje razdvajaju muške od ženskih koleginica. Studentkinje nose duge haljine i hidžabe, ali su im lica otkrivena.

Uprkos obećanjima talibana proteklih nedelja da će prava žena biti poštovana u skladu sa islamskim zakonom, još uvek nije jasno šta će to značiti u praksi.

Profesori i studenti sa univerziteta u najvećim gradovima u Avganistanu - Kabulu, Kandaharu i Heratu, rekli su za Reuters da su studentkinje bile odvojene u razredima, poučavane odvojeno ili ograničene na određene delove kampusa.

- Stavljanje zavesa nije prihvatljivo. Osećala sam se užasno kad sam ušla u učionicu. Vratili smo se 20 godina unazad - rekla je Anjila (21), studentkinja iz Kabula. Ona se vratila na fakultet i zatekla učionicu razdvojenu zavesama.

Čak i pre nego što su talibani povratili kontrolu, studentkinje su sedele odvojeno od muških kolega, prema rečima Anjile. Ali učionice nisu bile fizički razdvojene.

Talibani su prošle nedelje rekli da će se školovanje nastaviti, ali da žene i muškarci treba da budu razdvojeni.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA