≫ 

Otmica kućnih ljubimaca u Engleskoj postaje krivično delo: Ko ukrade psa, ići će u zatvor

Novi zakon uzeće u obzir emocionalnu uznemirenost kroz koju vlasnici prolaze

  • 3
pas kuca ljubimac Foto: Pixabay

Otmica kućnih ljubimaca biće proglašena krivičnim delom u Engleskoj gde je protekle godine prijavljeno 2.000 slučajeva krađe pasa. U toj zemlji je primećen porast prijavljenih otmica ljubimaca tokom lokdauna za vreme pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

Otmica ljubimaca se trenutno tretira kao "gubitak imovine", ali radna grupa želi da novi zakon uzme u obzir emocionalnu uznemirenost kroz koju vlasnici prolaze, prenose britanski mediji.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužioci i lokalne vlasti utvrdila je da su u sedam od 10 slučajeva otmica kućnih ljubimaca otimani psi.

Iako je prema zakonu određena kazna do sedam godina zatvora, ona se retko kad sprovodi, jer je delimično određena novčanom vrednosti otuđene "stvari". Nije poznato kakva će kazna biti kada ovaj prekršaj postane krivično delo.

Izveštaj organizacije Dogs Trust navodi da je cena pet najpoželjnijih rasa pasa u Velikoj Britaniji značajno porasla tokom prvog lokdauna u zemlji, a neke su porasle i do 89 posto. Ovo je krađu pasa potencijalno učinilo privlačnijom kriminalcima koji žele da profitiraju od velike potražnje za kućnim ljubimcima.

Video: Isplivao jeziv snimak ranjavanja Gaginog šetača pasa: Čovek zapomagao Pomozite, iskrvariću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    8. septembar 2021 | 07:31

    Zakon mora da piše neko ko ima kućnog ljubimca, a ne neko ko će psa posmatrati kao stvar, dok većina koja ima kućne ljubimce, pogotovo pse, posmatraju ih kao članove porodice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA