Pogubljenje zatvorenika odloženo u poslednjem trenu: Tražio da pastor stavi ruke na njega dok umire

Vrhovni sud SAD obustavio je pogubljenje zatvorenika osuđenog na smrt, u Teksasu, koji želi da pastor stavi ruke na njega dok umire. Džon Henri Ramirez je osuđen zbog ubadanja 46-godišnjeg oca devetoro dece, Pabla Kastra, 29 puta

  • 1
John Henry Ramirez, Džon Henri, US Supreme Court Vrhovni sud SAD Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džon Henri Ramirez tvrdi da država Teksas krši njegova prava da ispoveda svoju veru odbijajući njegov zahtev da pastor položi ruke na njega i naglas se moli s njim u odaji smrti dok ga pogubljuju smrtonosnom injekcijom.

Odeljenje za krivično pravosuđe u Teksasu putem Vrhovnog suda SAD blokirao je pogubljenje zatvorenika u Teksasu nakon što je zatvorenik tvrdio da država krši njegovu versku slobodu odbijajući da dozvoli pastoru da se sa njim moli u trenutku kada treba da primi smrtonosnu injekciju, prenosi Sky News.

Džon Henri Ramirez osuđen je na smrt zbog ubistva radnika jedne robne kuće tokom pljačke 2004. godine u kojoj je ukrao 1,25 dolara (1,07 funti).

Sud je obustavio izvršenje tri sata pre zakazanog roka. Advokat 37-godišnjaka tvrdio je da teksaško odeljenje za krivično pravosuđe krši njegova prava iz Prvog amandmana da praktikuje svoju veru, odbijajući njegov zahtev da ga njegov pastor blagoslovi i glasno se moli sa njim u odaji smrti. Niži apelacioni sudovi odbacili su njegov argument.

- Neprijateljski stav prema religiji i zabrana molitve u trenutku kada je to najpotrebnije: kada neko prelazi iz ovog života u drugi - rekao je Set Krecer, Ramirezov advokat, u sudskim papirima.

Zvaničnici zatvora u Teksasu tvrde da bi direktan kontakt sa pastorom u smrtnoj komori predstavljao bezbednosni rizik, dok bi glasna molitva mogla da poremeti proces.

John Henry Ramirez, Džon Henri Džon Henri Ramirez Foto: Tanjug/AP

Tokom pogubljenja jedini ljudi koji obično govore su zatvorski službenici, zatvorenik koji daje konačnu izjavu i lekar koji objavljuje vreme smrti.

Očekuje se da će Ramirezov sudski postupak biti revidiran kasnije ove godine, najverovatnije u oktobru ili novembru. Bio je u maloj ćeliji, u koju se premeštaju zatvorenici pred pred pogubljenje, nekoliko koraka od komore smrti u Teksasu kada je čuo vest.

- Hvala vam mnogo. Bog vas blagoslovio - bio je Džonov odgovor.

Vrhovni sud je i ranije odobrio zadržavanje i zaustavio nekoliko pogubljenja u Teksasu i Alabami u sporovima oko prisustva sveštenstva ili duhovnih savetnika u odaji smrti.

"Pablo nije imao tu šansu zato što ga je Džon ubo 29 puta"

Godine 2019, osuđenik iz Teksasa, Patrik Marfi rekao je sudu da mu je povređena verska sloboda jer njegovom budističkom duhovnom savetniku nije bilo dozvoljeno da bude sa njim tokom njegovog pogubljenja.

On je i dalje osuđen na smrt nakon što je Vrhovni sud prihvatio njegov argument i blokirao njegovo izvršenje. U to vreme, Teksas je dozvolio sveštenstvu zaposlenom u zatvoru da prati zatvorenike u odaju, ali su na raspolaganju bili samo hrišćanski i muslimanski sveštenici.

Nova politika koja se primenjuje od aprila dozvoljava odabranom duhovnom savetniku osuđenika da bude sa njim u sobi, ali im nije dozvoljeno da ih dodirnu, dok su glasne molitve zabranjene.

Ramirez je osuđen zbog ubadanja 46-godišnjeg oca devetoro dece, Pabla Kastra, zaposlenog u prodavnici "Corpus Christi", tokom niza pljački koje je organizovao sa dve žene nakon sesije konzumiranja opijata koja je trajala čak tri dana.

Uhapšen je tri i po godine kasnije, nakon što je pobegao u Meksiko.

- Pablo Kastro nije imao šansu da se sa njim neko pomoli, zato što ga je Džon ubo 29 puta. Pablo nije imao taj luksuz - rekao je tužilac Mark Skurka.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako?

    9. septembar 2021 | 19:20

    U Americi ima smrtna presuda za ubice ?kako to?A u Evropi?kako je to?a kod nas?kako je to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA