≫ 

Putin i Lukašenko razgovarali o zajedničkoj odbrani: Ugovorene masovne vojne vežbe

Rusija i Belorusija planiraju da integrišu nacionalne platne sisteme i stvore jedinstven prostor u okviru savezne države

  • 6
Rusija Putin Lukašenko, Crno more, Russia Belarus

Lukašenko i Putin / Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas, posle troipočasovnog susreta sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi, da je u razgovoru bilo reči o uspostavljanju zajedničkog odbrambenog prostora dve zemlje.

- Razgovarali smo o uspostavljanju zajedničkog odbrambenog prostora i obezbeđenja duž granica - rekao je Putin na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Kako navodi Rojters, on je naveo i da je razumno da Rusija i Belorusija održe masovne vojne vežbe u blizini zapadnih granica, s obzirom na to da NATO gomila trupe u tom regionu.

Dodao je da se sa Lukašenkom saglasio da dve zemlje formiraju ujedinjeno tržište za gasne i naftne priozvode, a da cene gasa zadrže na sadašnjem nivou i u sledećoj godini.

Ruski predsednik rekao je da su tokom razgovora sa Lukašenkom dogovoreni svi programi za dalje produbljivanje integracionih procesa dve zemlje.

- Reč je o 28 takozvanih saveznih programa koji imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije, izjednačavanje uslova rada privrednih subjekata dveju zemalja, izgradnju zajedničkih finansijskih i energetskih tržišta, transportni prostor, formiranje i sprovođenje zajedničke industrijske i poljoprivredne politike - objasnio je ruski lider.

Kako je naveo, za petak je planirano da se oni odobre na sastanku Saveta ministara Savezne države u Minsku, prenosi Sputnjik.

Vladimir Putin

Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

- Posle toga će biti doneti na odobrenje Vrhovnom državnom savetu Savezne države, čija je sednica planirana za kraj ove godine - dodao je ruski predsednik.

Ruski lider je istakao da je razvoj ravnopravne i obostrano korisne saradnje u okvirima savezne države bio je i ostao bezuslovni strateški prioritet za Rusiju i Belorusiju.

Najavljeni savezni parlament Rusije i Belorusije

 

Ruski predsednik nije isključio mogućnost stvaranja saveznog parlamenta Rusije i Belorusije u budućnosti, ali je dodao da se o tome za sada nije razgovaralo.

Rusija i Belorusija planiraju da integrišu nacionalne platne sisteme i stvore jedinstven prostor u okviru savezne države, dodao je Putin.

Putin je napomenuo da su neki od razvijenih saveznih programa usmereni na usklađivanje poreskog i carinskog zakonodavstva dve zemlje.

- Utvrđene su opšte smernice za formiranje jedinstvene monetarne politike u budućnosti. Primena valutne regulacije, integracija nacionalnih platnih sistema i stvaranje zajedničkog platnog prostora u okviru savezne države - precizirao je ruski lider.

Lukašenko je rekao da je integracija Belorusije i Rusije isključivo obostrano korisna, svi programi imaju za cilj povećanje blagostanja naroda dve zemlje.

- Vreme je da pitamo naše kritičare u Belorusiji, kojih je jako mnogo - i begunce i takozvane opozicionere koji žive u Belorusiji koji kritikuju mene i vlast. Zato želim da ih pitam i želim da pitam kritičare naše integracije u Rusiji: gde vidite teg na nozi Ruske Federacije? Nema ničeg lošeg za narode Belorusije i Rusije u ovim programima i ne može da bude. Sve je usmereno na povećanje blagostanja naših naroda - naglasio je Lukašenko.

Dodao je da je sa predsednikom Rusije detaljno razgovarao i o situaciji u Avganistanu.

- Danas smo detaljno razgovarali o aktuelnim međunarodnim problemima, našim odnosima sa susednim zemljama i savezima, detaljno smo se zadržali na situaciji u zonama nestabilnosti, pre svega u Avganistanu, sa stanovišta pretnji po nacionalnu bezbednost Savezne države Rusija i Belorusije - istakao je Lukašenko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    10. septembar 2021 | 07:34

    Tako je braco pravoslavna

  • Распучин

    10. septembar 2021 | 06:10

    Да је среће да и Србија приступи овом савезу...

  • nikolas

    10. septembar 2021 | 07:06

    MORAJU DA SE UJEDINE U ODBRANI OD AGRESIVNE NATO ALIJANSE KOJA SE SPREMALA DA NAPADNE BELORUSIJU I SKLONI LUKASENKA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA