≫ 

Severna Koreja testira prvu "stratešku" krstareću raketu sa mogućim nuklearnim punjenjem

Nedavno su Ujedinjene nacije saopštile da izgleda da je Severna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor, potencijalno proizvodeći plutonijum za nuklearno oružje

  • 0
Raketa, DF-26 Ilustracija / Foto: Printscreen/Youtube/ MILITARY NEWS UPDATE

Severna Koreja uspešno je ispalila novu krstareću raketu velikog dometa, objavili su državni mediji. Korejska centralna novinska agencija (KCNA) izvestila je da je raketa pogodila ciljeve udaljene 932 milje (1500 kilometara), leteći po različitim obrascima, u testovima iznad Severne Koreje, tokom vikenda.

Raketu su opisali kao "strateško oružje od velikog značaja".

Južna Koreja je saopštila da njena vojska analizira lansiranja koristeći američke i južnokorejske obaveštajne podatke.

- Ova aktivnost naglašava kontinuirani fokus Severne Koreje na razvoju svog vojnog programa i pretnje koje predstavlja svojim susedima i međunarodnoj zajednici - saopšteno je iz Indo-pacifičke komande američke vojske, prenosi Skaj Njuz.

Bila je to prva poznata aktivnost Severne Koreje od marta, kada je lansirala novu taktičku raketu kratkog dometa.

Ova zemlja je takođe izvršila test krstarećih raketa neposredno nakon što je američki predsednik Džo Bajden stupio na dužnost u januaru.

Najnoviji test nije uključivao balističke rakete koje se mogu koristiti za nošenje velikih nuklearnih glava, pa nije zabranjen prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

raketa niklearno naoružanje ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

- Ovo bi bila prva krstareća raketa u Severnoj Koreji čija uloga je izričito "strateška" - rekao je Ankit Panda, viši saradnik u američkoj fondaciji "Carnegie Endowment for International Peace".

- Ovo je uobičajeni eufemizam za sistem sa nuklearnom sposobnošću - navodi on.

Ovaj test, ukoliko se to potvrdi, predstavlja napredak u severnokorejskim vojnim istraživačkim aktivnostima nakon relativno mirnog perioda.

U aprilu, lider Severne Koreje Kim Džong Un pozvao je na još jedan "naporan marš" protiv teških ekonomskih uslova. To je termin koji se ranije koristio za opisivanje gladi devedesetih godina u kojoj je stotine hiljada ljudi umrlo.

Međutim, ove nedelje je zemlja održala veliku paradu u glavnom gradu Pjongjangu kako bi proslavila 73. godišnjicu svog osnivanja.

I prošlog meseca UN su saopštile da je izgleda Severna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor, potencijalno proizvodeći plutonijum zale nuklearno oružje.

Razgovori o nuklearnom razoružanju Severne Koreje u zastoju su od 2019. Pregovarači iz Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država sastaju se ove nedelje kako bi razgovarali o načinima da se izađe iz tog ćorsokaka.

Video: Rusi predstavili najnovije nuklearno naoružanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA