Gadafijev sin želi da bude na čelu države: Da li Libija čeka njihov povratak?

Jedan od sinova nekadašnjeg libijskog vlastodršca Moamera el Gadafija pokušaće da postane predsednik na izborima u decembru i nije isključeno da će u tome uspeti, zato što se mnogi sa setom sećaju vremena njegovog oca

  • 0
Saif Al Islam Gaddafi Gadafi sin

Saif al Islam Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Nick Cornish

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svetskih medija. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera el Gadafija, pre nedelju dana pušten je iz zatvora i navodno je odmah otišao u Tursku.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011, kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al Rajanija 2005. godine. Al Rajani je bio otvoreni kritičar Gadafijevog režima.

Sadi Gadafi je takođe bio fudbaler, i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih italijanskih prvoligaša.

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su važne plemenske vođe, trenutni prelazni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora zakazanih za decembar.

Poznavaoci prilika upravo tu vide jadac – porodica Gadafi bi mogla da bude bitan faktor na tim izborima.

Ambicije jednog sina

 

Moamer el Gadafi otac je četiri decenije gospodario zemljom, pre nego što je srušen i ubijen u pobuni 2011. koju su podržale zapadne sile.

Od sedmorice njegovih sinova, trojica su takođe ubijena. Dvojica sinova, ćerka i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu.

Međutim, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Saifa al Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se veruje da ima političke ambicije, prenosi DW.

Saifa su pre deset godina zarobile plemenske paravojske u Zintanu, na severozapadu Libije. Pušten je pre četiri godine i veruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

U julu je u retkom intervjuu govorio za Njujork tajms, pominjući da ima političke ambicije da postane predsednik ove godine.

Protesti protiv Moamera el Gadafija 2011. godine

 

Posmatrači kažu Saif ima šanse, s obzirom na to da su, od pada Moamera Gadafija, zemlju obeležili krvavi sukobi i podele.

- Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom - kaže Tim Iton, istraživač Četam hausa.

On se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

- Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, gde razni lideri i mreže pokušavaju da skuju saveze, ili ponegde sarađuju, ali uvek ograničeno - dodaje Iton.

Narod će ga dočekati otvorenih ruku

 

Drugi posmatrači, međutim, kažu da je puštanje Sadija Gadafija iz zatvora način da se njegov stariji brat Saif privoli na određene političke saveze.

- Ima ljudi u Libiji koji bi, s obzirom na događaje prethodnih godina, potpisali da im je bilo bolje pod porodicom Gadafi - kaže Iton.

Neki se čak pitaju da li bi Saif Gadafi mogao da postane novi predsednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi da mu bude moćni gospodar rata, general Kalifa Haftar koji kontroliše dobar komad zemlje.

Izvori su uvereni da Saif Gadafi ima odlične šanse u narodu, a to govore i neke ankete koje valja uzeti sa rezervom. Tim Iton je ipak pomalo uzdržan.

- Teško mu je da povrati staru popularnost. Ne može da se kreće zemljom slobodno niti ima oružane snage koje su mu lojalne - dodaje on.

Video: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA