≫ 

Bacio bombu na džamiju u SAD, pa promenio pol: Osuđen vođa militantne grupe Beli zečevi

Hari je bila vođa grupe Beli zečevi i navodno je glavni organizator napada na džamiju, motivisana mržnjom prema muslimanima koju je izrazila u manifestu "Pravila belog zeca"

  • 2
Emily Claire Hari, Michael Hari Foto: Tanjug/AP

Vođa militantne grupe iz Ilinoisa za koju vlasti kažu da je organizator bombaškog napada na džamiju u Minesoti 2017. osuđen je u ponedeljak na 53 godine zatvora. U napadu na sreću niko nije povređen, ali je on okarakterisan kao zločin iz mržnje. 

Emili Klari Hari, koja je ranije bila poznata kao Majkl Hari, nedavno je objavila da je transrodna osoba, osuđena je danas na zatvorsku kaznu. Javni tužilac i žrtve zatražili su doživotnu kaznu zatvora, dok su njeni branioci zahtevali minimalnu kaznu od 30 godina, budući da ona nije preuzela odgovornost za napad.

U bombaškom napadu na centar niko nije stradao, ali su žrtve svedočile o velikom strahu i užasu koje su doživele tokom napada koji se dogodio u vreme jutarnje molitve u centru koji služi i kao verska škola i kao mesna zajednica.

Emily Claire Hari, Michael Hari Foto: Tanjug/AP

Okružni sudija Donovan Frenk izjavio je da su dokazi jasno pokazali da nameru Emili Hari da uplaši, zastraši i osobe islamske veroispovesti isplaniranim napadom, što je suprotno uverenju SAD da svaki pojedinac može bezbedno i slobodno da praktikuje svoju veru.

- Diverzitet je snaga naše zemlje. Svako ko to ne razume, ne razume ustavno obećanje koje je mnoge dovelo u ovu zemlju. Sve manje od 636 meseci zatvora bi bilo nepoštovanje zakona -  rekao je sudija, prenosi AP.

Pre donošenja presude, u sudnici se oglasila i Hari.

- Koliko je mojih prvih 47 godina života ovde bilo blagoslovljeno, ne mogu da se žalim na poslednje tri, s obzirom na blagosloven i srećan život koji sam imala. Ne mogu da tražim od suda ništa više - rekla je ona na suđenju.

Ona je zatim žrtvama koje su svedočile na njenom suđenju poželela blagoslov Isusa Hrista.

Hari je bila vođa grupe Beli zečevi i navodno je glavni organizator napada na džamiju, motivisana mržnjom prema muslimanima koju je izrazila u manifestu "Pravila belog zeca".

Ostali članovi grupe, koji su bacili bombu u kancelariju imama, opisali su je kao očinsku figuru, a u međuvremenu su priznali krivicu i pristali su da svedoče protiv nje u zamenu za smanjenje kaznu. Njihovo suđenje tek treba da počne.

Sudija je rekao da je spreman da preporuči Hari da ode u ženski zatvor, ali je rekao da će o tome odlučiti Zavod za zatvore.

Hari je u decembru proglašena krivom po pet tačaka optužnice, uključujući uništavanje imovine i ometanje slobodnog ispovedanja verskih uverenja.

Video: Momenat kada napadač ubija ljude u džamiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    15. septembar 2021 | 08:09

    Zbog svog ponasanja muslimani svima dojadili.

  • Shampita

    15. septembar 2021 | 09:32

    Organizuješ napad koji prođe bez žrtava i osude te na +50 god. U Srbiji voziš auto u alkoholisanom stanju, krećeš se brzinom daleko od dozvoljene, ubiješ oca troje dece i jednog dečaka koji nije ni počeo da živi....i preti ti max kazna od 8 god. Pošto nisi osudjivan ranije, uz olakšavajuće okolnosti možeš očekivati 3 god koje će biti umanjene na godinu dana zbog dobrog vladanja. Imamo najbolji pravosudni sistem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA