Oni već dve nedelje štrajkuju glađu u Berlinu zbog klimatskih promena: "Sedimo na tempiranoj bombi"

"Klimatska kriza ubija. Štrajkujemo glađu na neograničeno vreme", natpis je na jednom od šatora aktivista koji se nalaze u parku, u centru Berlina

  • 0

Šest nemačkih aktivista koji su krajem avgusta u centru Berlina započeli štrajk glađu, nastavili su štrajk sve do danas, a razlozi za to su skretanje pažnje na probleme klimatskih promena kako u Nemačkoj, tako i u ostatku sveta.

Aktiviste koji su u štrajku svakodnevno obilaze lekarske službe koje im proveravaju težinu i krvni pritisak, prenosi Klix.

- Klimatska kriza ubija. Štrajkujemo glađu na neograničeno vreme - natpis je na jednom od šatora u kojima aktivisti borave.

Iako se zahtevi aktivista odnose pre svega na organizovanje sastanaka sa tri glavna kandidata koja se bore za mesto nemačkog kancelara, za sada oni nisu uspeli u ovoj nameri.

"Sedimo na tempiranoj bombi"

Kandidati za kancelara Olaf Šolz (SPD), Analena Berbok (Zeleni) kao i Armin Lašet (CDU/CSU) tokom predizborne kampanje govorili su o važnosti klimatskih politika, međutim aktivisti smatraju da to nije dovoljno, i da nijedna stranka nema kapacitete da preduzme potrebne mere kako bi zaštitila mlađe generacije od klimatskih promena.

- Štrajk glađu je poslednje sredstvo koje koristimo kako bi ukazali na ozbiljnost situacije. Sedimo na tempiranoj bombi. Ako se stvari sada ne promene, za nekoliko godina biće prekasno - rekao je jedan od aktivista.

Kako su naveli, globalno zagrevanje koje je prisutno na Zemlji doneće i glad širom sveta i zbog toga su aktivisti upravo i pokrenuli ideju štrajka glađu.

- Sigurnost snabdevanja hranom nije nešto što se može uzeti zdravo za gotovo. Svet ide u ratove oko distribucije hrane, vode i zemlje - rekli su aktivisti.

Aktivisti koji su stupili u štrajk glađu smatraju da su upravo njihove generacije "poslednje" koje mogu da deluju kada je reč o klimatskim promenama.

Nakon toga, kako ističu aktivisti, pozivajući se na naučna istraživanja, dramatične posledice globalnog zagrevanja postaće nepovratne i na njih više niko neće moći da utiče.

Video: Vatrogasac je izgubio život u borbi sa vatrenom stihijom u Španiji: Sumnja se da je podmetnut

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA