≫ 

Misteriozni slučaj ubijene bebe muči zemlju skoro 40 godina: Kako je jedna žena greškom optužena

Policija je tada svoju pažnju usmerila na samohranu majku, koja se nedavno porodila i izazvala jedan od najvećih skandala u zemlji

  • 0
irska policija, policijska traka Foto: Profimedia

Posmrtni ostaci bebe, koja je pronađena mrtva na plaži u Republici Irskoj pre 37 godina, ekshumirani su u okviru istrage.

Telo novorođenog dečaka, koji je pretrpeo više uboda nožem, pronašao je džoger u okrugu Keri 14. aprila 1984. godine.

Dete nikada nije zvanično identifikovano, ali mu je dato ime beba Džon pre sahrane 1984. godine, i ostao je u srcu zloglasnog slučaja poznatog kao skandal beba Keri.

Policije je potvrdila da su ekshumirani ostaci u utorak ujutru, prenosi BBC.

Skandal beba Keri

Prvobitna istraga o smrti deteta iz 1984. je pogrešno rešena i postala je nacionalni skandal poznat kao slučaj "beba Keri".

U to vreme policija je svoju pažnju fokusirala na samohranu majku Džoan Hejs, koja je tada imala 25 godina, i pogrešno je optužila za ubistvo bebe Džona.

Ona je bila pod sumnjom jer je primljena kao pacijent u bolnicu istog dana kada je pronađeno telo novorođenčeta. Pošto je nedavno bila trudna, ali nije bilo ni traga njenom detetu, detektivi su pogrešno verovali da je ona Džonova majka i optužili je za ubistvo.

Pretražili su porodičnu farmu u okrugu i tamo pronašli telo drugog novorođenog dečaka. Džoan je u to vreme imala aferu sa oženjenim čovekom i već su imali jedno zajedničko dete, koje je sama podizala.

Međutim, ostala je trudna sa drugim detetom ljubavnika i porodila se sama kod kuće. Međutim, dete je ili bilo mrtvorođeno ili je umrlo ubrzo nakon rođenja i sahranjeno je na porodičnoj farmi.

Džoan je ove detalje otkrila policiji, kada su je kasnije ispitivali u vezi sa smrću bebe pronađene na plaži.

Ruka, beba Foto-ilustracija: pixabay.com

Testovi krvi potvrdili su da su ona i njen ljubavnik roditelji dečaka pronađenog na farmi, međutim, ta beba je imala drugačiju krvnu grupu od bebe Džona.

Uprkos ovim rezultatima krvi, policija je nastavila sa slučajem protiv Džoan.

Detektivi su verovali da je možda rodila blizance - uprkos tome što su dve bebe imale različitu krvnu grupu - i da je ubila bebu pronađenu na plaži.

U jednoj fazi policija je verovala da se različite krvne grupe mogu objasniti time što je Džoan imala seks sa dva različita muškarca istovremeno i u isto vreme zatrudnela sa obojicom.

Tribunal je šokirao mnoge u Republici Irskoj zbog načina na koji je Džoan pitao o njenom seksualnom životu, dok su grupe za prava žena protestovale ispred njega.

Džoan i njena porodica tvrdili su da ih je policija maltretirala i da su zastrašivanjem izvlačili lažne izjave.

Slučaj je izazvao velike kontroverze i osnovan je tribunal koji će ispitati postupanje snaga u slučaju.

U januaru 2018. godine garda je počela ponovo da ispituje slučaj bebe Džona.

Potpuni DNK profil DNK napravljen je iz uzorka krvi 1984. godine i ovi dokazi su potvrdili da Džoan nije bila majka bebe Džon.

Garda se javno izvinila Džoan za stres i bol kroz koji je prošla tokom istrage 1984. godine, dok se premijer Irske Leo Varadkar izvinio njoj i njenoj porodici.

Džoan Hajns je 2019. godine sa ćerkom i rođacima pokrenula postupak protiv garde i javnog tužilaštva.

Očekuje se da joj država kao kompenzaciju ponudi 1,5 miliona evra, svakom od tri rođaka po 300.000 evra i njenoj ćerki 100.000 evra.

Do sada nisu otkriveni ni roditelji bebe Džona niti ubica.

Video: Ko je Medlin MekKen, devojčica koju traži ceo svet?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA