Severnokorejske rakete pale u japansku zonu: Oglasili se i Amerikanci

Ekskluzivna ekonomska zona je područje koje se nalazi izvan teritorijalnih voda i tu države imaju pravo da deluju u skladu sa svojim interesima. Amerika smatra da rakete nisu predstavljale momentalnu pretnju za američko osoblje, teritoriju ili saveznike, ali je to svakako destabilizujući uticaju ilegalnog oružanog programa

  • 3
Severna Koreja testiranje krstareće rakete dugog dometa Foto: Tanjug/AP

Dve balističke rakete koje je danas lansirala Severna Koreja pale su u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), saopštilo je danas japansko ministrarstvo odbrane.

Rojters navodi da je ovaj izveštaj u suprotnosti sa ranijim vladinim komentarima da je projektil pao u vode van ekskluzivne ekonomske zone, saopštio je japanski javni servis NHK.

EEZ je područje koje se nalazi izvan teritorijalnih voda i podvrgnuto je posebnom pravnom režimu, na temelju kojeg priobalne države imaju pravo da deluju u skladu sa svojim interesima.

Agencija Tass je jutros potvrdila da je Severna Koreja u razmaku od pet minuta lansirala dva projektila u pravcu Japanskog mora.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je tokom vikenda dva puta testirala novorazvijenu krstareću raketu, a državni mediji opisali su raketu kao "strateško oružje od velikog značaja", implicirajući da je projektil razvijen s namerom da se naoruža nuklearnim bojevim glavama.

SAD su osudile lansiranje raketa

Sjedinjene Američke Države osudile su danas severnokorejsko lansiranje dve balističke rakete koje su, prema tvrdnji Tokija, pale u blizini njihovih teritorijalnih voda.

Vašington tvrdi da je to višestruko kršenje bezbednosnih rezolucija Ujedinjenih nacija i predstavlja opasnost za susede Severne Koreje, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Vojska SAD iz Indo-pacifičke komande kaže da lansiranje balističkih raketa nije predstavljalo momentalnu pretnju za američko osoblje, teritoriju ili saveznike, ali je dodalo da se radi o destabilizujućem uticaju ilegalnog oružanog programa, preneo je Rojters.

Premijer Japana Jošihide Suga nazvao je lansiranje raketa "nečuvenim" i oštro osudio taj čin, nazvavši ga pretnjom miru i bezbednosti u regionu.

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qm

    15. septembar 2021 | 17:49

    A Bucka zabole nešto ispod pupka što se Amerikanci oglasili i osudili lansiranje raketa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA