≫ 

Kako je čuveni influenser sa Instagrama postao najveći prevarant svih vremena i ukrao milione evra

Hushpuppi je u aprilu priznao da je "prao pare", a oni koji ga poznaju od detinjstva pričaju da je od malena znao šta radi

  • 4
Hushpuppi Foto: Instagram/Hushpuppi

Influensera Ramona Abasa, kojeg mnogi širom sveta, a posebno njegovih 2,5 miliona pratilaca na Instagramu, poznaju kao Hašpapija (Hushpuppi), FBI smatra za jednog od najboljih preveranata na svetu.

Abasu preti kazna od 20 godina zatvora nakon što je u SAD priznao da je "prao" novac.

Sudski dokumenti, u koje je BBC imao uvid, pokazuju da ovaj čovek stoji iza najvećih sajber pljački u kojima je ukradeno na milione dolara. Počeo je kao skromni "Yahoo Boy-a" u Nigeriji, a postao takozvani "Gucci milijarder", koji je uživao u neverovatnom luksuzu u Dubaiju sve dok nije prošle godine uhapšen.

Ovaj 37-godišnjak je karijeru započeo u Ovoronšokiju, siromašnom primorskom kraju severoistočno od Lagosa u Nigeriji. Lokalac po imenu Seje, vozač, prisetio se Abasa iz dečačkih dana, kako je sa svojom majkom radio na pijaci. Otac mu je bio taksista.

Seje kaže da je Abas voleo da se razbacuje novcem.

- Bio je velikodušan, svima bi kupovao pivo - tvrdi Seje i dodaje da su svi znali da je novac uzeo kroz sajber kriminal.

- On je bio Yahoo klinac - dodaje lokalac.

"Yahoo Boys" bili su "romantični prevaranti", a ime su uzeli od prvog besplatnog provajdera u Nigeriji.

- Došli su na ideju da kradu identitete. Sa novim identitetima bi pronalazili usamljene ljude željne ljubavi i varali ih  - priča dr Adedehi Ojenuga, ekspert za sajberkriminal na državnom univerzitetu u Lagosu.

Kada bi jednom uspostavili vezu uz pomoć lažnog identiteta, od svojih onlajn "ljubavnika" bi počeli da traže novac. Kao i mnogi Yahoo Boys prevaranti, i Abas je krenuo da "širi vidike" u poslu. Mnogi su otišli u Maleziju i Abaz je krenuo sa njima. U Kuala Lumpur je stigao 2014, a u Dubai 2017. godine.

Hakeri iz Severne Koreje

To je bio trenutak kada su njegovi postovi na Instagramu, ali i krivična dela koja je činio, postali mnogo ozbiljniji.

Abigejl Mamo, izvršni direktor Komore malih i srednjih preduzeća na Malti priseća se prevare koja je stvorila haos na ostrvu. U prodavnicama su zaticali puna kolica kod kasa, jer sistem naplate uopšte nije radio.

- Zvali su nas naši članovi i pričali nam kako novac šalju preko platforme banke u Valeti da bi isplatili strane dobavljače - priseća se Mamo.

Problem je bio u tome što dobavljačima novac nikad nije stigao.

- Tu su u igri bile na hiljade i hiljade evra - priča Mamo.

Banka je uspela nekako da povrati deset miliona evra.

Negde u to vreme Abas je kolegi prevarantu poslao poruku u kojoj je pisalo kratko: "Dođavola".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Odgovor koji je usledio značio je da se nova prevara uveliko planira.

- Sledeći put je za nekoliko nedelja. Javićemo ti kad sve bude spremno. Šteta što su provalili, ovde bi bila baš lepa isplata - stajalo je u odgovoru na Abasovu poruku, do koje je došao i FBI.

Vrhunska prevara, ali zamalo

U maju 2019, Abasu je naređeno da otvori račun u banci u Meksiku. Trebalo je da dobije 100 miliona funti od fudbalskog kluba iz Premijer lige i 200 miliona od jedne britanske firme. Imena kluba i firme nisu navedeni u sudskim dokumentima.

Prevara je trebalo da bude izvršena preko "Business Email Compromise" (BEC). BEC radi tako što presreće uplate kroz lažne imejlove, koji deluju baš kao da ih dobavljač šalje. U adresi bi se razlikovalo samo jedno slovo ili broj.

U tim mejlovima bi se prevaranti predstavljali kao dobavljači koji čekaju na uplatu. Obično bi rekli da su promenili poslovnu banku, i da bi novac trebalo prebaciti u drugi račun.

Žrtve često ne bi ništa posumnjale i jednim klikom miša bi prebacivali novac, verujući da on zaista ide u račun njihovih dugogodišnjih saradnika.

Međutim, prevara sa fudbalskim klubom je propala kada je banka u Britaniji odbila da izvrši prenos novca u račun meksičke banke.

- Brate, ne mogu da šaljem lovu iz Britanije u Meksiko. Nekako me uvek provale - poslao je saradnik poruku Abasu.

BBC navodi da nijedan klub Premijer lige nije hteo da potvrdi da je bio žrtva prevare.

Osramoćeni profesionalci

Džon Šiland, koji je glavni za prevare u britanskoj Agenciji za borbu protiv organizovanog kriminala, kaže da bi bilo teško pratiti mrežu kriminalaca zbog jurisdikcije. To isto zna i Barni Almazar, advokat iz Dubaija.

On u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zastupa 25 klijenata, među kojima je osmoro Britanaca, i svi oni su uvereni da su žrtva Hašpapijeve BEC prevare.

- Ne možemo sa 100 odsto sigurnosti da tvrdimo da Hašpapi stoji iza svega. Ipak, ako pogledate bankovne račune videćete da su svi oni povezani sa dokazima koje je policija pronašla prilikom pretresa Hašpapijeve kuće u Dubaiju - kaže Almazar.

Jedna žrtva iz Britanije tvrdi da mu je ukradeno 500.000 funti, da je morao prisilno da napusti UAE i da i njemu lično preti krivična prijava u Dubaiju jer je zapao u dugove zbog toga što je prevaren.

- Njegovi klijenti razumeju da je bio žrtva prevare. Ipak, isto tako, oni žele da povrate svoj novac. Moj klijent sada ne zna kako da se vrati u Emirate gde je proveo gotovo čitav život. Porodica mu je i dalje u Emiratima. Strahuje da će ga proterati odmah - objašnjava advokat Almazar.

Advokat je uveren da postoji još mnogo žrtava influensera sa Instagrama, ali da mnogi zbog sramote ne žele da prijave slučaj policiji.

- Ova prevara je veoma sofisticirana. Profesionalci su žrtve. Mnogi ne žele da priznaju da su naseli na prevaru - priča Almazar.

Prevara sa školom u Kataru

Poslednja Abasova velika prevara odigrala se uoči njegovog hapšenja u Dubaiju u junu 2020. godine. U pitanju je bila klasična krađa identiteta, kao što je činio nekada davno u Nigeriji.

Ukrao je identitet bankara iz Njujorka da bi namamio žrtvu, biznismena iz Katara koji je tražio 15 miliona dolara da sagradi novu školu u Kataru.

U periodu od decembra 2019. i februara 2020, Abas i njegova ekipa prevaranta u Keniji, Nigeriji i SAD izvukli su od žrtve više od milion dolara. Deo novca je opran tako što je kupljen skupoceni sat koji košta vrtoglavih 230.000 dolara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Ubrzo su pukotine u sistemu bande počele da budu vidljive. Jedan je pretio da će sve razotkriti jer nije bio zadovoljan količinom novca koju mu daju. Abas je bio odlučan u tome da ga ućutka. Poslao je poruku Abi Kjari, policajcu u Nigeriji, i poručio mu da želi da "malog tako dobro istamburaju, da zapamti za života".

- Želim da uložim novac da mali završi iza rešetaka, na duži vremenski period - stajalo je u poruci.

Tad je, kako se sumnja, Kjari na osnovu lažnih dokaza priveo "izdajnika grupe" i mesec dana ga držao u stravičnim uslovima u zatvoru u Nigeriji. Zbog toga se i on nalazi na poternici SAD, ali je negirao bilo kakvo učešće u Abasovim prevarama. I dalje se nalazi na slobodi, a na pitanja novinara BBC-ja nije želeo da odgovori.

Hushpuppi i dalje privlači pratioce

BEC prevara je rasprostranjena širom sveta. Podaci FBI pokazuju da je samo tokom 2020. na ovaj način pokradeno više od 1,8 milijardi dolara.

Optužnica Abasa tereti da je uzeo gotovo 24 miliona, ali mnogi veruju da je uzeo mnogo više.

Na Instagramu je osam meseci pre pljačke Abas "promenio zanimanje" i od "Guči milionera" postao "trgovac nekretninama".

Iako je u aprilu priznao krivično delo pranja para, Hašpapijevi nalozi na društvenim mrežama su i dalje aktivni i privlače nove pratioce.

Nikom nije jasno zašto njegovi nalozi na društvenim mrežama i dalje postoje. U Instagramu kažu da je sprovedena istraga Hašpapijevog naloga i da je nakon toga odlučeno da se profil ne gasi. Snapchat je ugasio nalog nedugo pošto im je stigao upit od novinara.

Dr Ojenuga smatra da je Hašpapi i dalje uticajan i da mnogi gledaju u njega kao na uzor.

- Živimo u zemlji gde se mnogo mladih ljudi muči da preživi. Kada vide da je neko mlad uspeo u životu, on im deluje nekako moćno. Viđao sam roditelje koji gledaju kako da nauče decu da postanu kao Yahoo Boys - objašnjava Ojenuga.

Seje kaže da svi koji poznaju Hašpapija, svesni su da je počinio krivično delo, ali ga "razumeju".

- Niko se ne moli da bude siromašan, pa tako kad vidiš nekog da se obogatio, moliš boga da se i tebi do desi - kaže Saje.

Video: Tiktokeri drpili taksi zbog videa: A onda su viral oduvale policijske sirene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    16. septembar 2021 | 13:35

    Pa to svi ti nazovi influenseri i rade u celom svetu.Uzmu neka kola skupa ,obično Rent a car i slikaju se.Praznoglavi odmah misle to je njegovo on je bogat čovek.Kad sad prao pare,ide u zatvor i t d.Amerika je ozbiljna pravna država.Tamo to ne prolazi(pranje para).Kod nas je to unosan posao i svi ga skoro sa estrade odlično rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA