Ubijen ISIS vođa kome je glava bila ucenjena na 3,5 miliona funti zbog ubistva američkih vojnika

Zloglasni vođa ISIS-a, čija je glava ucenjena na 4,8 miliona dolara (3,5 miliona funti) zbog ubistva vojnika američkih specijalnih snaga, ubijen je od strane francuske vojske u zapadnoj Africi

  • 1
Ubijeni lider ISIS Adnan Abu Walid al Sahrawi Sahraoui

Printskrin: Društvene mreže/Propagandni video

Adnan Abou Valid al Sahraoui, koji je bio u kasnim 40-im godinama, "neutralizovan" je četiri godine nakon što je naredio smrtonosnu zasedu u Nigeru, u kojoj su poginula četiri američka vojnika, a više njih je ranjeno. U ranim jutarnjim časovima, francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da je Al-Sahraoui, koji je takođe koristio ime Lehbib Ould, definitivno mrtav.

- Francuske snage neutralizovale su Adnana Abou Valida al Sahraouija, vođu terorističke grupe Islamska država u Velikoj Sahari. Ovo je još jedan veliki uspeh u našoj borbi protiv terorističkih grupa u Sahelu - napisao je Makron na Tviteru, misleći na ogromno područje je gde se prostire pustinja u Africi i deluju grupe poput ISIS-a i Al Kaide.

 

Još uvek nema informacija o tome šta je korišćeno za ubistvo Al-Sahraouija, niti o tome gde ili kada se napad dogodio, ali je portparol Jelisejske palate rekao da je vođa ISIS-a "definitivno mrtav".

U avgustu je Makron rekao da će povući mnoge svoje trupe iz Sahela, koji pokriva brojne afričke zemlje, uključujući Niger i Mali, nakon antiterorističkih operacija kodnih naziva "Serval" i "Barkhane", koje su dovele do povećanja gubitaka Francuske.

Potragu za teroristima nastaviće bespilotne letelice

 

Predsednik je rekao da će specijalne snage uz podršku vazdušnih snaga, uključujući naoružane bespilotne letelice, nastaviti potragu za vodećim teroristima.

- Nacija večeras razmišlja o svim svojim herojima koji su poginuli za Francusku u Sahelu, u operacijama Serval i Barkhane, o ožalošćenim porodicama, o svim svojim ranjenicima. Njihovo žrtvovanje nije uzaludno. Sa našim afričkim, evropskim i američkim partnerima nastavićemo ovu borbu - napisao je Makron.

Ubijeni lider ISIS Adnan Abu Walid al Sahrawi Sahraoui

Printskrin: Društvene mreže/Propagandni video

U oktobru 2019, američki Stejt department ponudio je 5 miliona dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do zarobljavanja ili ubistva Al-Sahraouija.

Lično naredio ubistvo šest francuskih humanitaraca

 

Zaseda ISIS-a u Nigeru u oktobru 2017. godine dovela je do smrti narednika Dejvida Džonsona (25), narednika Brajana Bleka (35), narednika Džeremaje Džonsona (39), i narednika Dastina Rajta (29).

Četiri nigerijske trupe takođe su poginule u napadu, a dva američka i osam nigerijskih vojnika teško su ranjena.

Al-Sahravi, rođen u Maroku, preuzeo je odgovornost za zasedu u januaru 2018, pošto je izgradio svoju reputaciju u okviru ISIS-a.

Adnan Abou Valid Al-Sahraoui je takođe priznao da je "lično naredio" ubistvo šest francuskih humanitarnih radnika i njihovog lokalnog vodiča i vozača u avgustu 2020.

Sve ih je ubio tim napadača ISIS-a na motorima nakon što su krenuli u posetu rezervatu žirafa Koure u Nigeru.

Al-Sahravi je prvo vodio gerilski rat protiv marokanskih snaga u zapadnoj Sahari, pre nego što se pridružio raznim džihadističkim grupama koje su se spojile sa ISIS-om 2015. godine.

Rečeno je da je lakše povređen u vatrenoj borbi sa lojalistima Al Kaide godinu dana kasnije, ali je nastavio da vodi operacije, uglavnom protiv vladinih snaga koje se smatraju prozapadnim.

Video: Talibani uz pucnjavu slavili u Kabulu: Najmanje 17 poginulih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA