≫ 

U napadu dronom izgubio 10 članova porodice: Avganistanci traže kaznu za vojsku SAD-a

U pogrešnom napadadu američkih bespilotnih letelica poginulo je desetoro ljudi, među kojima je sedmoro dece

  • 1
Američki napad dronom u Kabulu

Foto: Tanjug/AP

Izvinjenje američke administracije nije dovoljno za Avganistance koji su preživeli pogrešan napad američkih bespilotnih letelica u kojem je poginulo 10 članova njihove porodice, uključujući sedmoro dece.

Emal Ahmadi, čija je trogodišnja ćerka Malika ubijena 29. avgusta, kada je američka raketa Helfajer pogodila automobil njegovog starijeg brata, rekla je u subotu za AP da porodica traži od Vašingtona da ispita ko je ispalio dron i kazni vojno osoblje odgovorano za udar.

- Nije dovoljno izvinjenje. SAD bi trebalo da pronađu osobu koja je ovo učinila - rekao je Ahmadi.

Ahmadi je rekao da porodica takođe traži finansijsku nadoknadu za svoje gubitke i zatražio da se nekoliko članova porodice preseli u treću zemlju, ne navodeći u koju, prenosi ABC News.

AP i druge novinske organizacije u Kabulu izvestile su nakon štrajka da je vozač ciljanog vozila, Zemerai Ahmadi, dugogodišnji radnik u jednoj američkoj humanitarnoj organizaciji, te su naveli nedostatak dokaza koji bi potvrdili tvrdnju Pentagona da se u vozilu nalazi eksploziv.

Projektil je pogodio dok se automobil ulazio na prilaz, a deca su potrčala da pozdrave Zemeraija.

U petak je general Frenk Mekenzi, šef Centralne komande SAD -a, nazvao napad "tragičnom greškom", a nakon nekoliko sedmica poricanja rekao je da su u napadu zaista ubijeni nevini civili, a ne ekstremisti Islamske države, kako je najavljeno ranije.

Napad bespilotnom letelicom posle razornog samoubilačkog napada grupe Islamska država - suparnika Talibana - u kojoj je poginulo 169 Afganistanaca i 13 američkih vojnika na jednoj od kapija aerodroma u Kabulu. Danima su očajni Avganistanci preplavili kontrolne punktove ispred aerodroma, pokušavajući da napuste zemlju usred haotičnog povlačenja američkih i NATO trupa, strahujući za svoju budućnost pod talibanima.

Mekenzi se izvinio zbog greške i rekao da Sjedinjene Države razmatraju isplatu reparacije porodici žrtava.

Emal Ahmadi, koji je rekao da je za izvinjenje čuo od prijatelja iz Amerike, insistirao je da to neće vratiti članove njegove porodice i iako je izrazio olakšanje zbog američkog izvinjenja i priznanja da je njegova porodica nevina žrtva, rekao je da je frustriran da su bile potrebne nedelje moljenja Vašingtona da barem pozovu porodicu.

Čak i dok su dokazi bili suprotni, zvaničnici Pentagona su tvrdili da je napad izveden ispravno, kako bi se zaštitile američke trupe koje su ostale na aerodromu u Kabulu uoči konačnog povlačenja sledećeg dana, 30. avgusta.

Izgledajući iscrpljeno, sedeći ispred ugljenisanih ruševina Zemaraijevog automobila, Ahmadi je rekao da želi više od izvinjenja Sjedinjenih Država - želi pravdu, uključujući istragu o tome ko je izveo napad "i želim da ga SAD kazni".

U danima pre izvinjenja Pentagona, porodičnih izveštaja, dokumenata kolega koje je AP video i prizora u porodičnoj kući - gde je projektil pogodio Zemeraijev automobil - sve je to oštro u suprotnosti sa izveštajima američke vojske. Umesto toga, dali su sliku porodice koja je radila za Amerikance i pokušavala da dobije vize za SAD, plašeći se za svoje živote pod talibanima.

Zemerai je bio porodični hranitelj koji se brinuo o svoja tri brata, uključujući Emala, i njihovu decu.

- Sada sam ja odgovoran za celu svoju porodicu i bez posla sam - rekao je Emal Ahmadi. Situacija "nije dobra", rekao je Ahmadi o životu pod talibanima. Međunarodne grupe za pomoć i Ujedinjene nacije upozorile su na predstojeću humanitarnu krizu koja bi većinu Avganistanaca mogla spustiti ispod nivoa siromaštva.

Mekenzi je rekao da je odluka o napadu na belu limuzinu Tojota Korola, nakon što ju je pratila oko osam sati, donesena u "ozbiljnom uverenju" - zasnovanom na standardu "razumne izvesnosti" - da predstavlja neposrednu pretnju američkim snagama kod aerodroma u Kabulu. Verovalo se da je automobil u prtljažniku nosio eksploziv.

Video: Gužva ispred bolnice: Najmanje 17 poginulih u slavljeničkoj pucnjavi talibana, među žrtvama i deca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    18. septembar 2021 | 23:24

    Na sud bre!Dosta vise tih ratnih zlocinaca i zlocinaca svake vrste koji terorisu planetu vec 7 decenija!One smešne UN da se otkače utucaja Amerike i da osnuju sud za sve zlocine koja je americka vojska pocinila posle II svetskog rata a posebno za genocid nad Indijancima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA