Završena prva turistička misija u orbiti: Bili tri dana, leteli brzinom većom od 27.500 km/h

Komandant misije kazao da je to bila velika vožnja

  • 2
Svemir Turizam

Foto: Tanjug/AP

Četiri osobe vratile su se na Zemlju nakon trodnevne svemirske misije u kapsuli SpejsX Kru Dragon, što je označilo kraj prvog leta u orbitu Zemlje kojim su u potpunosti leteli turisti, odnosno civili koji nisu astronauti, prenosi CNN.

Kapsula kompanije SpejsX Kru Dragon, koja je dizajnirana tako da ne dopušta da temperature prelaze 30 stepeni u kabini, koristila je svoj toplotni štit da zaštiti posadu od intenzivne toplote i skupljanja plazme dok je išla prema okeanu, navodi Tanjug.

Komandant misije nazvane "Inspiration4" milijarder Džered Ajsakmen zahvalio je kompaniji SpejsX, rekavši da je to bila velika vožnja.

Posada je prikazana kako gleda filmove, a povremeno se čulo i reagovanje na kontrolu misije SpejsX-a u njihovoj potpuno autonomnoj svemirskoj letelici pre nego što je započeo proces ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Nakon što je putovala brzinom većom od 27.500 kilometara na sat, svemirska letelica je usporila, pri čemu je njen spoljašnji deo u tom procesu dostigao jako visoke temperature.

Nakon izlaska iz svemirske letelice, neposredno pre nego što su helikopterom vraćeni na Floridu, posada je viđena kako se smeši i maše kamerama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA