≫ 

Kako se glasa u Rusiji - zemlji sa 11 vremenskih zona, posadom u svemiru i na Severnom polu

Osim za poslanike u Dumi, birači glasaju i za gubernatore devet ruskih regiona kao i za sastav 39 lokalnih parlamenata

  • 3
Rusija izbori glasanje

Foto: Tanjug/AP

Glasanje na izborima za Državnu dumu završeno je na celoj teritoriji Ruske Federacije, izborne komisije počinju da prebrojavaju izborne protokole i spremaju se da objave prve preliminarne rezultate.

Odziv birača na parlamentarnim izborima u Rusiji iznosio je 45,15 procenata do 18 časova po moskovskom vremenu, saopštila je predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Izbori za rusku Državnu Dumu počeli su u petak 17. septembra.

Osim za poslanike u Dumi, birači glasaju i za gubernatore devet ruskih regiona kao i za sastav 39 lokalnih parlamenata.

A kako izgleda glasanje širom zemlje koja se prostire u 11 vremenskih zona, koja povezuje narode Sibira i Kavkaza, priznate i nepriznate teritorije, zemlje koja ima posadu u svemiru i na severnom polu, pokazuju slike koje nam dolaze sa biralita širom Rusije.

Neki su izbore dočekali svečano, u narodnoj nošnji i uz insturmente.

Drugi su, pak, u jeku pandemije korona virusa glasali u bolnici, pred osobljem odevenim u skafandere. Tako se vidi kako jedna gospođa ubacuje dugačke glasačke listiće u providnu kutiju koju oko ramena nosi žena i na kojoj piše CIK Rasija. Popunjavanje listića je na bolničkoj postelji.

Na slikama koje dolaze sa birališta mogu se videti i neverovatni prizori. Tako člnaovi izborne komisije koji šetaju u pratnji policije kraj stare kule negde u unutrašnjosti Čečenije. Slika za koju nikada ne biste pretpostavili da je sa izbora.

Drugačija slika stiže iz grada Groznog. Dve žene odevene u narodnu nošnju, sa maskama, rukavicama i burkama izlaze iz paravana za glasanje.

Slike sa glasanja stižu i iz ambasada, uključujući i one zemlje nekadašnjeg SSSR, u kojima postoji značajna ruska manjina.

Pravi kontrast glasanja u ulickanoj ambasadi predstavlja jedan mobilni punkt postavljen kraj stare crkve u jednom selu nedaleko od Moskve. Ili, čan komisije koji u jednom selu kraj Omska obilazi kuće po blatnjavom putu i tako omogućuje starijima da glasaju.

A glasalo se i u svemiru - Rusi imaju posadu na međunarodnoj svemirskoj stanici.

A posadu čine i oni vojnici koji dane i noći provode ne videći svetlost dana blizu severnog pola ili oni u podmornicama...

Član izborne komisije Astrahana rekao je za TASS da je trodnevno glasanje pomoglo da ne dođe do širenja korone, ali i ljudima koji rade po smenama da mogu da glasaju.

Video: Sednica UN na kratko prekinuta, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu tzv. Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GE

    19. septembar 2021 | 21:05

    Znamo kako se glasa i za koga,Sloba nam je otvorio oči.

  • Trpaj, ne žali

    19. septembar 2021 | 20:30

    Kol'ko videh danas na netu - glasa se baš kao i ovde.

  • joco

    19. septembar 2021 | 23:55

    Jos uvek je kod komunista i posle sedamdeset godina corava kutija aktuelna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA