≫ 

Jedan od osnivača talibana poručio da će ponovo kažnjavati pogubljenjem i amputacijama, ali više ne javno

Ministar pravde za vreme prethodne talibanske vladavine, Mula Norudin Turabi je među onima koji su odgovorni za sprovođenje pravila, pa je naglasio da će kažnjavanje značiti i pogubljenja i amputaciju ruku, ali da se to verovatno više neće raditi javno

  • 3
Talibani, Avganistan Foto: Tanjug/AP

Jedan od osnivača talibana Mula Norudin Turabi izjavio je da će ponovo surovo kažnjavati Avganistance koji se ogreše o njihova pravila.

Turabi je među onima koji su odgovorni za sprovođenje pravila, pa je naglasio da će kažnjavanje značiti i pogubljenja i amputaciju ruku, ali da se to verovatno više neće raditi javno.

U prošlosti to se sprovodilo, između ostalog, i na stadionima. Poručio je drugim državama da se ne mešaju u rad nove avganistanske vlasti.

"Naše pravo će počivati na Kur'anu"

- Svi su nas kritikovali zbog kažnjavanja na stadionima, a mi nikada nismo ništa kazali o njihovom pravu i sankcijama. Niko nam neće reći kakvo naše pravo treba biti. Mi ćemo slediti islam i naše pravo će počivati na Kur'anu - rekao je Turabi.

Za AP ovo je pokazatelj da talibanski lideri ostaju duboko konzervativni, uprkos tome što su prihvatili neke tehnološke novitete.

Torabi je sada u ranim 60-godinama, a u prethodnoj talibanskoj vlasti bio je ministar pravde, kao i ministar za, kako su nazvali, širenje vrlina i suzbijanje poroka.

AP piše da je potonje ministarstvo zapravo bilo verska policija.

Osude surovog javnog kažnjavanja, kojem je prisustvovalo i po nekoliko stotina muškaraca, pristizale su iz većeg dela sveta.

"Amputiranje ruke je neophodno zbog sigurnosti"

Pogubljenja su najčešće vršena pucnjem u glavu, dok su oni koji su se bavili razbojništvom kažnjavali amputacijom ruke. Onima koji su bili drumski pljačkaši amputirani su i ruka i noga.

- Amputiranje ruke je neophodno zbog sigurnosti - zaključio je Turabi.

Talibani su već počeli da kažnjavaju sitne lopove tako što ih izlažu javnoj sramoti. To znači da ih stave u zadnji deo kamioneta, zavežu im ruke, a potom ih provozaju po gradu kako bi ih drugi videli.

Talibani, Avganistan, aerodrom, Kabul Foto: Tanjug/AP

Kažnjavaju se i na druge načine koji ne postoje u drugim delovima sveta.

Turabi je bio poznat po tome što je uništavao muzičke kasete, tražio da muškarci nose turbane dok borave u kancelarijama institucija, njegove sluge tukle muškarce čija je brada bila podšišana.

Bavljenje sportom je bilo zabranjeno, a svi muškarci bili su primorani na obavljanje svih pet molitvi.

Turabi tvrdi da su se promenili

Međutim, tvrdi da su se promenili. Istakao je da sada dozvoljavaju gledanje televizije, korištenje mobilnih telefona, fotografisanje i snimanje.

Kao razlog za to naveo da je to ono što je ljudima potrebno i da su ozbiljni u svojoj nameri.

Naglasio je da ako kažnjavanje bude javno, onda će biti dozvoljeno da se fotografiše i snima. Smatra da će tako veći broj ljudi videti kažnjavanje i da će se time odvraćati od kršenja pravila.

Kako je kazao Turabi, svestan je da sada mogu da ih gledaju milioni ljudi, piše AP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA