"Unija tanka kao pileća supa bez mesa": Šta pišu nemački mediji nakon izbora

Nemačka štampa sa prvim reakcijama na izbore za Bundestag koji su održani u nedelju 26. septembra

  • 0
Olaf Scholz, Olaf Šolc Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP

"Olaf Šolc je iznenađenje je ovih izbora. Pre samo nekoliko meseci socijaldemokrate su po anketama imali oko 15 posto. A sada? SPD je ispred Unije i u svakom slučaju, u odnosu na izbore pre četiri godine, ostvario je znatan dobitak – na tome SPD zasniva svoje pravo na kancelarski ured", piše Špigel.

„Jedno je sigurno: ovo je za Uniju neviđeni debakl. CDU i CSU nikada nisu tako loše prošle na saveznim izborima. Ovo je uveliko debakl Armina Lašeta, koji tokom izborne kampanje dugo nije uspeo da dokaže da je podoban za kancelara. Zeleni i FDP zajedno su u poziciji moći", piše Špiegel i zaključuje da zeleno-žuti centar odlučuje hoće li vladati Unija ili SPD.

Gubitnik želi da bude kancelar

„Gubitnik želi da bude kancelar", naslov je u listu Cajt koji piše da „Armin Lašet želi funkciju kancelara iako je Unija izgubila izbore."

„Lašet sada mora učiniti sve kako bi postao privlačniji partner od SPD. To je Uniji već nekoliko puta osiguralo vlast, čak i onda, kada je kao i sada, matematička većina bila moguća protiv nje. Helmut Kol uverio je FDP da otpiše socijalno-liberalnu koaliciju. I ranije, 2005. i 2013. crveno-crveno-zeleno je mogla da ima većinu. Oba puta SPD je radije otišao ka CDU i CSU", piše Cajt.

Junak koji se zove Olaf, glasi naslov Zidojče cajtunga (SZ).

„Mnogi glasači nisu glasali za socijaldemokrate, već za njihovog kandidata za kancelara. Stranka mora biti toga svesna dok pregovara o semafor koaliciji (socijaldemokrate-liberali-Zeleni – op. red.). S kandidatom Olafom Šolcom, stranka za koju se činilo da se pomirila sa gubitkom značja, postala je politička snaga koja želi ponovno da vlada – i to kao stranka koja daje kancelar", piše SZ, a prenosi DW.

Handelsblat s druge strane smatra da bi „Šolc mogao postati tragični junak", obrazlažući da postoji dovoljan broj političara u redovima Zelenih, koji bi radije ušli u koaliciju sa FDP-om i Unijom.

„Stratezi to vide kao šansu da se tako za četiri godine zameni SPD kao najveća levičarska snaga", piše Handelsblat.

Unija „tanka kao pileća supa bez mesa"

„Ono što je građanski tabor CDU i CSU nudio tokom više meseci bila je najlošija predstava koju su konzervativci u ovoj zemlji ikada ponudili: bez timskog duha, bez vođstva. Misaono siromaštvo po svim važnim pitanjima o budućnosti bilo je za sažaljenje. Bilo je mnogo pojedinačnih dobrih trenutka, ali politička je ostala tanka poput pileće supe bez mesa", ocenjuje komentator Fokusa.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) smatra da je stranka Zelenih još i dobro prošla na ovim izborima.

„Zeleni su očekivali više, jer su pred sebe prvi put kao izborni cilj postavili kancelarsku krunu. Mnogi iskusni savetnici upozoravali su da nominacija kandidata za kancelara može postati teret za vrbovanje glasača. Analena Berbok je to brzo osetila, svaka njena greška bila je dvostruko teža. Sudeći po tome, Zeleni su još i dobro prošli. Imaju dobre šanse da nakon 16 godina opozicije uđu u vladu - ali opet kao konobar, a ne kao kuvar, kako bi to šaljivo opisao Gerhard Šreder. A s obzirom da su dosta bolje pozicionirani od FDP -a, oni barem imaju ulogu glavnog konobara", piše FAZ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA