Ispovest žena sudija koje se kriju od svih: Talibani pustili one koje su osudile, sada im prete smrću

Više od 220 žena sudija u Avganistanu se krije, kako bi sačuvalo svoje živote

  • 1
Zene sudije u Avganistanu, Talibani, sudijski cekic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia/Alamy

One su bile pioniri borbe za prava žena u Avganistanu. One su bile te koje su branile zakon i tražile pravdu za najugroženije grupe u društvu. Sada, više od 220 žena sudija u Avganistanu se krije iz straha da će im se, pod talibanskom vlašću, osvetiti.

Šest bivših sudija, koje su pristale da govore za BBC pod lažnim imenom, krije se u različitim delovima zemlje.

Masuma je, dok je radila kao sudija, osudila na stotine muškaraca zbog nasilja nad ženama, silovanja, ubistva, mučenja... Međutim, otkako su talibani preuzeli kontrolu i zauzeli njen grad, na hiljade osuđenika je pušteno iz zatvora. Odmah potom počela je da dobija pretnje smrću.

Stizale su joj tekstualne i glasovne poruke sa nepoznatih brojeva.

- Bila je ponoć kada sam čula da su talibani oslobodili sve iz zatvora. Odmah smo pobegli. Ostavili smo našu kuću i sve u njoj - priča Masuma za BBC.

U proteklih 20 godina, 270 žena sudilo je u Avganistanu. Neke od njih označene su kao najmoćnije žene u zemlji i javnost vrlo dobro zna ko su.

- Automobilom smo izašli grada. Nosila sam burku, pa niko nije mogao da me prepozna. Srećom, prošli smo kroz sve kontrolne punktove koje drže talibani - priča Masuma.

Ubica lično došao da je traži

Komšije su joj uskoro javile da su talibani upali u njenu kuću nedugo nakon što je otišla. Čim su joj opisali kako izgleda jedan od njih, znala je ko je traži.

Nekoliko meseci pre nego što će talibani preuzeti vlast u državi Masuma je sudila u slučaju brutalnog ubistva žene. Supruga je osudila na 20 godina zatvora.

- I dalje mi je ta mlada žena pred očima. Ubistvo je bilo brutalno. Čim je izrečena presuda sećam se da mi je rekao: "Kada izađem uradiću ti isto što sam i mojoj ženi" - priseća se Masuma.

U to vreme ga, kaže, nije uzimala za ozbiljno. Međutim, kada su talibani stigli osuđenik je počeo da je zove. Rekao je da je sve podatke o njoj dobio u sudu.

- Rekao mi je da će mi se osvetiti kad me pronađe - priča Masuma.

U ovom trenutku je, kako se veruje, više od 220 žena sudija u izgnanastvu. U protekla dva meseca sve se kriju. One sa kojima je BBC razgovarao tvrde da su dobili pretnje smrću od talibana kojima su prethodno sudile. Neke su čak navele i imena tih muškaraca, svi su osuđeni zbog ubistva supruga.

Sudije su morale da promene brojeve telefona, i napuste su svoje domove, kako bi spasle svoje živote. Kažu da su sada prinuđene da se sele na svakih nekoliko dana, jer nigde nisu sigurne.

Svaka tvrdi da su u njihove kuće koje su napustile upadali talibani. Ispitivali su komšije i prijatelje gde su nestale.

Ipak, portparol talibana negira navode žena sudija. Bilal Karimi za BBC kaže da sudije mogu da žive kao i bilo koja druga porodica - bez straha.

- Niko ne bi smeo da im preti. Naše specijalne vojne jedinice su u obavezi da istraže svaku prijavu i da reaguju ako se ispostavi da je bilo pretnji - tvrdi Karimi.

On je ponovio da će biti amnestirani svi koji su radili u državnim službama nekada i još jednom je pozvao ljude da ne beže iz Avganistana.

Kada su talibani doneli odluku da puste zatvorenike, na slobodi se našlo mnogo kriminalaca koji nisu povezani sa talibanima.

- Kada se radi o narko-dilerima, članovima mafije, naš cilj je da ih uništimo. Preduzećemo ozbiljne mere protiv njih - kaže Karimi.

Nekad zarađivale, danas žive od milostinje

Ove žene, koje su veoma obrazovane, bile su glave porodice i one su bile te koje su donosile hleb kući na sto. Sada, kada više ne primaju plate, i kada su im računi u banci blokirani, prinuđene su da žive od milostinje svojih rođaka.

Sudija Sana je više od tri decenije vodila slučajeve nasilja nad ženama i decom. U većini slučajeva optuženi su bili talibani, kao i pripadnici ISIS-a. Otkako su zatvoreni "ispražnjeni", primila je više od 20 poziva u kojima joj prete smrću. Zato je prinuđena da se krije sa članovima svoje mnogobrojne proodice.

Jednom se jedan od njenih rođaka vratio u porodičnu kuću kako bi spakovao nešto odeće. Tada su u dvorište ušli naoružani talibani.

- Otvorio sam vrata, pitali su me da li je to kuća sudije. Kada sam rekao da ne znam gde je ona, bacili su me na stepenište. Jedan me je udario kundakom i počeo da me tuče. Usta su mi bila puna krvi - tvrdi rođak.

Sam je otišao u bolnicu gde su mu sanirali povrede, a od tada, zajedno sa svojom rođakom menja kuće na svakih nekoliko dana.

- Sada nemamo kud. Ne možemo preko granice, čak ni u Pakistan - kaže on.

Borile se za prava žena

Decenijama je Avganistan slovio za zemlju u kojoj se ugnjetavaju ženska prava. Prema podacima "Human Rights Watch-a", oko 87 odsto žene i devojčica jeste ili će se suočiti sa nasiljem.

Međutim, ova skupina žena sudija, žestoko se trudila da održi zakone koji podržavaju žene i stalno su propagirale stav da  je nasilje nad ženama i devojčicama teško krivično delo.

One su osudile mnoge za silovanje, mučenje, stupanje u prinudni brak, ali su sudile i u slučajevima gde je ženima bilo zabranjeno da poseduju išta od imovine, da se školuju ili zarađuju.

Kao jedne od najistaknutijih javnih ličnosti u državi, šest sagovornica BBC-ja otvoreno govore o torturi i pritiscima koje su trpele tokom karijere, i to mnogo pre nego što su talibani preuzeli potpunu kontrolu.

- Želela sam da služim svojoj zemlji, zato sam i postala sudija - kaže Asma, koja se trenutno krije u sigurnoj kući.

Ona se tokom karijere susretala sa brojnim slučajevima gde su žene tražile razvod od talibana.

- Oni su nam bili stvarna pretnja. Jednom su gađali sud raketama. Izgubili smo najbolju prijateljicu, sudiju. Nestala je na putu od kuće do posla. Kasnije su našli njeno telo - tvrdi Asma.

Ona dodaje da niko nije odgovarao za ubistvo njene koleginice, a talibani su negirali da su na bilo koji način umešani u njenu smrt.

Koliko će nova vlast u Avganistanu biti oštra prema ženama ostaje i dalje da se vidi. Za sada ne izgleda dobro. Već je sastavljena vlada u kojoj nema žena, a ministarstvo prosvete odobrila je povratak učiteljima i dečacima povratak u školu, ali ne i ženama.

Portparol talibana nije znao da kaže da li će u pravosudnom sistemu i dalje biti žena sudija.

Do sada je iz Avganistana evakuisano više od 100.000 ljudi, a sagovornice BBC-ja i dalje traže način da izađu iz zemlje.

Marzia Babakarail, sudija koja već neko vreme živi u Velikoj Britaniji zahtevala je hitnu evakuaciju svojih koleginica.

- Srce mi se slama kada me pozovu i pitaju me gde da idu, šta da rade... Jedna mi je rekla da će uskoro biti u grobu - priča Marzia.

Ona kaže da je u Kabulu još moguć pristup internetu i medijima, pa neke od sudija mogu i da se oglase. One koje su se povukle u ruralne delove zemlje više ne mogu ništa.

- Mnoge od njih nemaju pasoš, ili papire koje će im omogućiti izlaz iz zemlje. Ali one ne smeju da budu zaboravljene, one su u životnoj opasnosti - kaže Marzia.

Video: Srbin pobegao iz Avganistana: Marko Pribak opisao bekstvo iz Kabula

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    2. oktobar 2021 | 20:06

    tako islam nalaze tolerantna religija a i u kuranu pise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA