Najbolja i najgora mesta za život tokom delta pandemije: Ova zemlja je bila prva, sad je pala na 38.

Na vrhu liste sada dominiraju evropske zemlje

  • 0
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Iako će uskoro biti dve godine od početka pandemije korona virusa, svet se i dalje bori protiv ove bolesti, a delta soj trenutno dominira u skoro svim zemljama. Situacija se menja svakog trenutka, pa tako i pozicije zemalja u kojima je najbolje, tj. najgore biti u ovom trenutku.

Listu zemalja objavio je Bloomberg i na njoj se nalaze 53 najveće svetske ekonomije. Na vrhu sada dominiraju evropske zemlje.

U novembru prošle 2020. godine, Novi Zeland je bio na prvom mestu liste, da bi sada pao na 38. mesto i nalazi se iza svetskih žarišta kao što su Brazil i SAD. Podsećanja radi, Novi Zeland je na listi u avgustu zauzeo 29. poziciju.

- Novi Zeland, koji je bio na prvom mestu na početku rangiranja prošlog novembra, pao je za devet mesta od avgusta na 38. mesto - objavio je Bloomberg.

Agencija dodaje da zemlja, koja je mesecima bila bez slučajeva virusa, sa dolaskom delta soja beleži skok u broju infekcija, što je dovelo do različitih stepena lokdauna. I dalje se bori da obuzda zarazu i povećenjam vakcinacije.

Prema pisanju Bloomberga, najbolje mesto za boravak u toku epidemije delte je Irska, koja ima populaciju sličnu onoj na Novom Zelandu.

Irska je zabeležila 1.049 slučajeva u ponedeljak, sa ukupno 5.209 smrti od početka pandemije. Za to je delom zaslužna strategija koja isključuje karantin za ljude koji su potpuno vakcinisani ili su dokazali da su se oporavili od virusa.

- Čak i za vreme vrhunca tokom letnje sezone, kada je došlo do širenja delta soja, Irska i zemlje kao što su Španija, Holandija i Finska smanjile su broj ozbiljnih slučajeva i smrti pionirskim potezima da se uveliko ograniči ulazak bez karantina za imunizovane ljude - piše u izveštaju.

Irska Severna Irska korona virus Irska - trenutno najbolje mesto za život tokom pandemije Foto: Tanjug/AP

Dvanaest faktora koji su uzeti u obzir uključuju obuhvat vakcinacijom i napredak ka ublažavanju ograničenja na granicama.

Ispod Irske nalaze se Španija, Holandija, Finska i Danska.

Uprkos tome što je broj dnevnih infekcija i dalje u hiljadama, Ujedinjeno Kraljevstvo se popelo za šest mesta na 16. nakon što je nacija ublažila ograničenja putovanja za potpuno vakcinisane ljude.

I Norveška je zabeležila pad na listi - sa 1. mesta u avgustu na 10.

SAD, najveća svetska ekonomija, pala je za tri mesta na 28. mesto u septembru jer je neometana normalizacija, bez obzira na status vakcinacije, dovela do porasta slučajeva i smrti. Inokulacija je udarila u zid, a mesta koja su započela vakcinaciju kasnije od SAD, sada su je prestigla.

Ekonomije jugoistočne Azije nastavljaju da budu na donjoj strani liste, a Indonezija, Tajland, Malezija, Vijetnam i Filipini zauzimaju poslednjih pet mesta. Iako je epidemija u regionu možda dostigla vrhunac, njihove izvozno-zavisne ekonomije se i dalje bore.

Video: U Dragiši Mišoviću 5 beba mlađih od mesec dana zaraženo Kovidom: Najmlađa je stara samo 6 dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA