≫ 

SAD osudile proterivanje zvaničnika UN iz Etiopije: Moguće uvođenje sankcija

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova

  • 3
Jen Psaki, Džen Psaki sekretarka Bele kuće Foto: Sipa USA/ddp USA/Profimedia

SAD osuđuju proterivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija iz Etiopije i neće oklevati da primene sankcije protiv onih koji ometaju humanitarne napore u zemlji, saopštila je danas novinarima sekretarka Bele kuće Džen Psaki.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije je saopštilo ranije danas da je odlučilo da protera sedam visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje.

Potez Adis Abebe je usledio nakon što je ranije izaslanik UN Martin Grifits izneo optužbe na račun vladine blokade oblasti Tigraj ,gde se stanivništvo zbog toga nalazi na ivici humanitarne katastrofe, pošto su otežane isporuke medicinske opreme, hrane i goriva u taj, sukobima zahvaćeni region.

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OĆA).

Zvaničnici UN su, prema saopštenju etiopskog ministarstva, proglašeni personama non grata i dat im je rok od 72 sata da napuste zemlju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je šokiran informacijom da je Etiopija sedam visokih zvaničnika UN koji rade u toj zemlji danas proglasila za nepoželjne, saopštila je portparolka UN Stefani Tramble.

Video: Ne, nije druga planeta ni fotomontaža: Ovo su sumporna jezera u Etiopiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast

    1. oktobar 2021 | 00:40

    Mnogo ste im pomogli, jos im sankcije uvedite, i tako namucenoj naciji. Propadate lagano samo polako, pretite u prazno.

  • Bg

    1. oktobar 2021 | 02:21

    Pa vi ste na ivici propasti... Sa sankcijama samo sebi jos vecu rupu kopate i samo ce manje vase proizvode kupovati.

  • Qqq

    30. septembar 2021 | 23:27

    E niko ne šljivi više vaše sankcije dojadili ste bre svima Fašisti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA