≫ 

Dvojica naučnika dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stokholmu i norveškom Oslu, od danas do 11. oktobra

  • 0
Nobelova nagrada za medicinu Foto: Tanjug/AP

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu su američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan, saopštio je danas Odbor za dodelu nagrade.

Oni su priznanje dobili za otkriće receptora za temperaturu i dodir.

Naša sposobnost da osetimo toplotu, hladnoću i dodir je esencijalna za preživljavanje i potkrepljuje našu interakciju sa svetom oko nas.

U našim svakodvenim životima ove senzacije uzimamo zdravo za gotovo, ali kako se pokreć́u nervni impulsi tako da se mogu percipirati temperatura i pritisak? Ovo pitanje rešili su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade, navodi se u saopštenju Odbora.

Nobelova nagrada za medicinu Foto: Tanjug/AP

Dejvid Džulijus je koristio kapsaicin, aktivan sastojak iz čili papričica koji izaziva peckanje, da identifikuje senzor u nervnim završecima kože koji reaguje na toplotu. Ardem Pataputijan je pomoću ćelija osetljivih na pritisak otkrio novu klasu senzora koji reaguju na mehaničke stimulanse u koži i unutrašnjim organima.

Dejvid Džulijus Nobelova nagrada za medicinu Dejvid Džulijus, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Foto: Tanjug/AP

- Ova revolucionarna otkrića pokrenula su intenzivne istraživačke aktivnosti koje su dovele do brzog porasta našeg razumevanja o tome kako naš nervni sistem oseća toplotu, hladnoću i mehaničke nadražaje. Dobitnici su otkrili kritične nedostajuće karike u našem razumevanju složene interakcije naših čula i okoline - zaključuje se u saopštenju Odbora.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a vredna je 10 milion švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nobelova nagrada dodeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinela čovečanstvu u prethodnih 365 dana, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stokholmu i norveškom Oslu, od danas do 11. oktobra.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su pre 120 godina počele da se dodeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896).

Prvi put Nobelova nagrada je dodeljena 1901. godine, a u početku se dodeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodeljuje i u oblasti ekonomije.

Jedini nobelovac iz bivše Jugoslavije je Ivo Andrić, kome je dodeljena nagrada za književnost 1961. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA