Ova zemlja "zauzdala" koronu, pa priznala da ne može u potpunosti da je se reši: Raste broj obolelih

Dok su se druge zemlje suočavale sa porastom broja umrlih i poremećenim životima, stanovnici Novog Zelanda vratili su se na radna mesta, u škole i sportske stadijume bezbedni od širenja virusa u zajednici

  • 2
Novi Zeland koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vlada Novog Zelanda shvatila je u ponedeljak ono što su druge zemlje odavno - više ne može u potpunosti da se oslobodi korona virusa.

Premijerka Džasinda Ardern objavila je pažljiv plan za ublažavanje restrikcija u Oklendu, uprkos epidemiji koja tamo nastavlja da ključa.

Još na početku pandemije Novi Zeland je uveo nebični pristup nulte tolerancije na virus kroz strog lokdaun i agresivno praćenje kontakata, prenosi AP.

Sve donedavno, strategija eliminacije je radila neverovatno dobro u zemlji sa pet miliona stanovnika, koja je prijavila samo 27 korona smrti.

Dok su se druge zemlje suočavale sa porastom broja umrlih i poremećenim životima, stanovnici Novog Zelanda vratili su se na radna mesta, u škole i sportske stadijume bezbedni od širenja virusa u zajednici.

Nekoliko meseci Novi Zeland bio je bez novih slučajeva korone, zbog čega se za nju govorilo kao o "zemlji koja je zauzdala koronu".

Međutim, sve se promenilo kada je visoko zarazna delta varijanta nekako pobegla iz karantine u avgustu, nakon što ju je u zemlju doneo putnik koji se vratio iz Australije.

Uprkos tome što je Novi Zeland otišao u strogi lokdaun nakon što je zabeležen samo jedan lokalni slučaj, to nije bilo dovoljno da se zaustavi širenje epidemije.

Smatra se da se delta soj proširio upravo među članovima bandi i beskućnicima te da je zbog toga bilo teško kontrolisati zarazu među stanovnicima. U ponedeljak je detektovano 29 novih slučajeva, a trenutno ih je aktivno ukupno 1.300, dok je nekoliko slučajeva otkriveno i izvan glavnog grada u kojem je pronađen prvi slučaj.

- U slučaju izbijanja ovog žarišta, jasno je da nas dugi periodi strogih restrikcija nisu doveli do nula slučajeva. No, to je u redu. Eliminacija je bila važna jer nismo imali vakcine. Sada ih imamo, pa možemo da promenimo način na koji radimo - rekla je Ardern.

Ardern navodi kako je 65% Novozelanđana primilo prvu dozu vakcine, a 40 posto stanovništva primilo je obe doze. Prema planu premijerke, planira se otvaranje centara za najmlađe te će ljudima biti omogućen odlazak na plažu. Što se tiče otvaranja barova i restorana, ta odluka će morati da pričeka.

Ardern tvrdi kako je državi pomogla eliminacijska strategija, ali insistiranje vlade na prelasku na vakcinisanje poslužilo je kao izazov za novi delta soj. U celoj državi prošlog vikenda su stotine ljudi protestovale upravo radi te promene.

Član opozicije Kris Bišop tvrdi kako vlada nema jasnu strategiju i smatra kako će trenutne brojke narasti.

Međutim, Ardern tvrdi kako Novi Zeland ima razloga da bude optimističan u vezi sa borbom protiv korona virusa.

- Smatram da imamo svetlu budućnost, ali ne smemo da žurimo - poručuje Ardern.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki ZH

    4. oktobar 2021 | 21:59

    Pa kako to sada, kako nije vakcina pomogla?? Dal je moguće🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA