≫ 

Rusija danima obara rekorde u broju preminulih: Da li je slab odziv u vakcinaciji glavni krivac?

Ova zemlja, koja ima ispod 30 odsto vakcinisanog stanovništva, prijavila je juče 833 preminulih i 25.781 novozaraženih u protekla 24 sata

  • 5
korona virus bolnica Foto: Tanjug/AP

Rusija, peti dan zaredom u jednoj nedelji, beleži rekordan broj preminulih od korona virusa. Ova zemlja trenutno se nalazi u piku četvrtog talasa, a mnogi nizak procenat vakcinisanih krive za ove neslavne brojke.

Ova zemlja, koja ima ispod 30 odsto vakcinisanog stanovništva, prijavila je juče 833 preminulih i 25.781 novozaraženih u protekla 24 sata.

Zdravstveni radnici u Rusiji, za ovakve podatke krive i mlade, koji u velikoj meri odbijaju da se vakcinišu.

- Mladi ne brinu previše o svom zdravlju jer misle da su mladi, snažni i zdravi i zato odbijaju da se vakcinišu - rekao je Sergej babikov, načelnik intenzivne nege u bolnici na jugoistoku regiona Stavropolj.

Jedan mladi pacijent koga su novinari zatekli na ovom odeljenju, na kom leže najteži bolesnici, rekao je da se i on kao i njegovi prijatelji nije vakcinisao.

- Stalno sam odlagao vakcinaciju i kada sam se zarazio, sve se odigralo u sekundi - rekao je pacijent.

Rusija, koja ima 146 miliona stanovnika, trenutno se nalazi u samom vrhu Evrope po broju preminulih od korona virusa. U ovoj zemlji je od početka pandemije preminulo više od 210.000 ljudi.

Oleg Kolpakov, upravnik groblja u Nevinomisku, u Stavropoljskom regionu, rekao je da se broj sahrana povećao za 50 odsto u odnosu na period pre pandemije.

- Ranije smo imali između 120 i 130 sahrana mesečno, a sada je taj broj veći od 200. Mladi ljudi, studenti, radnici, jaki muškarci, ljudi koje smo do juče viđali na ulici, više ih nema, sada su ovde na groblju - rekao je Kolpakov.

Rusija Rusija poslednjih dana obara crne rekorde Foto: World meters

Vlasti apeluju na ljude da se vakcinišu

Vlasti su potvrdile da najveći procenat osoba koje su u bolnici i koje imaju tešku kliničku sliku nisu vakcinisani. Nedavno je i ruski predsednik Vladimir Putin apelovao na stanovništvo da seb što pre vakciniše.

Iako je Rusija prva zemlja koja je proizvela vakcinu protiv korona virusa, veliki je procenat onih koji sumnjaju u ispravnost te vakcine, pokazale su ankete, piše Euro news.

Razne teorije zavere o poreklu i distribuciji vakcina i podaci o niskom nivou antitela u organizmu posle revakcine, samo su neki od opravdanja koje Rusi navode kao razlog zbog kog nisu vakcinisani.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova upozorila je građane da je pred njihovom zemljom veoma težak period ukoliko se ne budu vakcinisali.

- Imamo dramatičan skok preminulih, apelujem na sve da budu obazrivi. Ukoliko se ovakav trend bude nastavio, moraćemo da uvedemo restriktivnije mere, a to može veoma da ugrozi našu ekonomiju - rekla je ona.

U Rusiji za sada prodavnice, restorani i kafići rade bez ikakvih ograničenja, ali su pojedini regioni najavili da planiraju da uskoro uvedu kovid potvrde za ulazak u ove objekte.

Video: Vučić i Putin prisustvovali putem video linka početku proizvodnje Sputnjika V na Torlaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA