Pogubljen trostruki ubica u Misuriju, iako je papa tražio pomilovanje: Pobio zaposlene na benzinskoj pumpi

Sadašnji guverner Parson odbio je pomilovanje u ponedeljak zbog, kako je saopštila njegova kancelarija, "brutalnog ubistva", a to je juče uradio i Vrhovni sud

  • 6
Rešetke, zatvor Foto: Pixabay

Američka savezna država Misuri pogubila je Ernesta Džonsona nakon što su i guverner Majk Parson i Vrhovni sud odbili da ga pomiluju, uprkos molbi pape Franje, koji je među ostalima to tražio zbog mentalne zaostalosti osuđenog ubice.

Porota je 61. godišnjeg Džonsona (61) proglasila krivim za ubistvo troje zaposlenih na benzinskoj pumpi 1994, a pogubljen je u utorak smrtonosnom dozom pentobarbitala, snažnog barbiturata, koji mu je ubrizgan u zatvoru u gradu Bon Ter, javlja AP, a prenosi Tanjug.

Njegovi advokati su izjavili da je bilo puno dokaza o njegovoj mentalnoj zaostalosti i zatražili su od Vrhovnog suda u utorak da zaustavi pogubljenje, jer se njime krši ustavna zabrana okrutnog kažnjavanja ljudi s mentalnim poteškoćama, a papa i bivši guverner Misurija Bob Holden, tražili su pomilovanje.

Džonson je pri rođenju patio od alkoholnog fetalnog sindroma, imao je operacuju tumora na mozgu, tokom celog života ostvarivao je slabe rezultate na testovima inteligencije, a "svakodnevne životne veštine" procenjene su mu na nivou četvorogodišnjeg deteta, tvrdili su njegovi advokati.

Sadašnji guverner Parson odbio je pomilovanje u ponedeljak zbog, kako je saopštila njegova kancelarija, "brutalnog ubistva", a to je juče uradio i Vrhovni sud.

Porota je proglasila Džonsona krivim za premlaćivanje do smrti tri radnika prodavnice, tokom pljačke kako bi obezbedio novac za drogu, u kojem je koristio čekić, odvijač i pištolj.

Ovo izvršenje smrne kazne je prvo pogubljenje u Misuriju od maja 2020. i tek sedmo u SAD ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    6. oktobar 2021 | 08:20

    Ko je god u stanju da ubije nekoga njega treba najstrože osuditi. Mentalno zaostao itd.. to su samo izgovori.

  • Alpaćino

    6. oktobar 2021 | 08:39

    Samo mi nije jasno šta su čekali 25 godina?

  • Ruja

    6. oktobar 2021 | 09:23

    Lud ili ne smrtna je blaga kazna za ovakve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA