≫ 

Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju

Benjamin List i Dejvid Mekmilan dobitnici su ovogodišnje nagrade

  • 0
Nobelova nagrada Foto: Tanjug/AP

Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2021. godinu su Benjamin List i Dejvid Mekmilan.

List i Mekmilan su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za razvoj asimetrične organokatalize, saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Prošle godine je Nobelova nagrada za hemiju pripala Emanuel Šarpantje i DŽenifer Dudna za razvoj metode modifikovanja genoma, poznate kao CRISPR.

Bio je to prvi put da su dve žene zajedno osvojile nagradu.

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu su juče dobili naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parizi iz Italije, dok su dan ranije američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA