≫ 

Olaf Šolc na korak od toga da postane novi kancelar: "Sutra počinjemo"

U kratkoj izjavi kandidat SDP-a nije krio radost: "Sutra počinjemo"

  • 4
Olaf Scholz, Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP

Lider Socijaldemokrata (SDP) i kandidat za kancelara Olaf Šolc potvrdio je da će sutra otpočeti intenzivne pregovore sa Zelenima i Liberalnim (FDP) partijama.

U kratkoj izjavi kandidat SDP-a nije krio radost: "Sutra počinjemo".

On je rekao da su građani dali mogućnost njegovoj partiji da formira vladu i da sada to treba iskoristiti.

Pregovori bi trebalo da počnu sutra u 11 časova po lokalnom vremenu u Berlinu.

Ukoliko ove tri stranke postignu dogovor Nemačka će, nakon 16-ogodišnje vladavine Angele Merkel, ponovo dobiti socijaldemokratsko vođenu vladu.

Ranije danas je pokret Zelenih saopštio da želi da formira koaliciju sa Socijaldemokratama (SPD) i Liberalnim (FDP) partijama.

- Zaključili smo da je sada logično da nastavimo razgovore sa SDP i FDP, uz dublju potragu za zajedničkim osnovama - rekla je liderka Zelenih Analena Berbok, isključujući moguću koaliciju sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU-CSU), koja je na izborima zauzela drugo mesto.

Podsetimo, na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, održanim 26. septembra, SPD je odnela tesnu pobedu, dok je CDU bio drugi, ali su FDP i Zeleni, kao treća i četvrta stranka, postali tas na vagi za formiranje buduće vlade.

U igri su "Jamajka koalicija" koju bi činili CDU, Zeleni i FDP, i "semafor" koalicija, koju bi mogle da formiranju SPD, Zeleni i FDP.

Na manjim strankama je odluka koju će vladu dobiti Nemačka, pošto dve najveće partije ne žele nastavak "velike" koalicije.

Da podsetimo, nemačke stranke CDU i Zeleni juče su u Berlinu dva i po sata razgovarale o mogućnosti formiranja koalicione vlade.

- Na izborima smo bili drugi, ali imamo situaciju u kojoj sada nova vlada treba da se formira, a postoji više mogućnosti, a tako i ''Jamajka'' koalicija - objasnio je lider CDU Armin Lašet nakon razgovora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA