Vladar Dubaija hakovao telefon bivše žene: Koristio špijunski softver "Pegaz"

Princeza Haja je pobegla u London u aprilu 2019. sa dvoje dece

  • 0
Šeik Mohamed Dubai, Sheikh Mohammed and Princess Haya Vladar Dubaija sa bivšom ženom, Foto: Stephen Lock/Zuma Press/Profimedia

Vladar Dubaija hakovao je telefon bivše žene, princeze Haje, koristeći špijunski softver "Pegaz" tokom nezakonite zloupotrebe moći i poverenja, presudio je sud. Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata hakovao je Haju i pet njenih saradnika dok se par sudio u Londonu oko starateljstva nad dvoje zajedničke dece. Presuda je doneta 5. maja, ali je tek sada objavljena, navodi Gardijan. 

Hakovana je, među ostalima i advokat princeze Haje, lejdi Šeklton, koja je članica Doma lordova i koju je na hakovanje upozorila Čeri Bler, koja radi za izraelsku tehnološku kompaniju NSO group.

U julu, istraga Gardijana je otkrila je po prvi put da su Haja i njeni saradnici "ljudi od interesa" vladi klijentu NSO-a, za koji se veruje da je bio Dubai. Telefon princeze Haje bio je hakovan 11 puta u julu i avgustu prošle godine. Otkriveno je da su agenti koji su radili u šeikovo ime pokušali da pazare imanje vredno 30 miliona funti odmah pored doma princeze Haje u Berkširu. Kao odgovor, sudija je naredio da se stvori zona od 100 metara u širinu oko njenog imanja i oko 300 metar u visinu preko koje ne sme da se preleće da bi je zaštitili od šeika i njegovih agenata.

Šeik se nijednom nije pojavio na sudu, za razliku od žene koja je bila redovna na suđenjima. Prema njegovim navodima, "teško je videti kako optužbe za hakovanje čine neku značajnu razliku" njegovom kontaktu sa decom.

I ova presuda će, kao i ona iz decembra 2019. da je šeik rukovodio otmicom svoje dve starije ćerke princezama Latifom i Šamsom, naterati Britaniju da se zamisli zbog svog osnosa sa UAE.

Haja je pobegla u London u aprilu 2019. sa dvoje dece, što je pokrenulo borbu za starateljstvo i finansijsku podršku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA