≫ 

Monika Levinski htela da se ubije, Klinton joj se nikad lično nije izvinio: Šta su govorili o skandalu?

Skandal koji je uzdrmao svet ekranizovan je u seriji "Impeachment: American Crime Story" i prikazan je iz perspektive tri žene u njegovom središtu

  • 4
Bill Clinton Monica Lewinsky Bil Klinton Monika Levinski Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Globe Photos/Mediapunch, Profimedia/Everett/FX Networks

Nakon što je više od decenije ćutala, Monika Levinski je proteklih godina počela da priča o jednom od najvećih skandala na svetu - svojoj aferi sa tadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom. Čuveni skandal predstavljen je u trećoj sezoni popularne serije "American Crime Story", koja nosi naziv "American Crime Story: Impeachment". Gledaoci u Srbiji prvu epizodu serije mogli su da pogledaju večeras na Fox-u.

Levinski je producent serije, koja oživljava skandal iz perspektive tri žene u njegovom središtu - Monike Levinski (koju igra Bini Feldstin), Linde Trip (koju igra Sara Polson) i Paule Džons (koju igra Anali Ešford).

Što je sve Monika Levinski govorila o skandalu sa Klintonom

Tokom 1990-ih

U januaru 1998. godine javnost je saznala o aferi bivše stažistkinje u Beloj kući, Monike Levinski i tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona. Njihova veza je trajala između 1995. i 1997. godine.

Oboje su pod zakletnom negirali da su imali bilo kakvu seksualnu vezu (Levinski u potpisanoj izjavi i Klinton u izjavi u januaru 1998) u građanskom predmetu Džons protiv Klinton.

Istog tog meseca, 26. januara 1998. godine Klinton je uživo, tokom konferencije za novinare, odgovorio na glasine o aferi.

- Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom - rekao je tada predsednik.

Predstavnički dom opozvao je Klintona 19. decembra 1998. godine zbog činjenja krivokletstva i ometanja pravde nakon što su na videlo izašli dokazi o seksualnoj vezi. Ovo uključuje i snimljeni telefonski razgovor između Levinski i Linde Trip, osoblja Bele kuće o navodnoj haljini umrljanoj spermom.

Klinton je oslobođen od strane Senata 12. februara 1999. godine.

Sećaju se momenta kada se saznalo za skandal, Levinski je u inetrvjuu za ABC News 2018. godine priznala da je razmišljala o samoubistvu.

Dok se istraga FBI o njihovoj aferi intenzivirala, otkrila je da je "histerično plakala".

- Sećam se da sam gledala kroz prozor i mislila kako je jedini način da ovo rešimo jeste da se ubijem - da skočim kroz prozor. Osećala sam se užasno. Bila sam uplašena i plašila sam se šta će to da uradi mojoj porodici. U to vreme sam i dalje volela Bila i osećala sam se odgovornom - rekla je Levinski 2018. godine.

Tokom 2000-ih i 2010-ih

Levinski je od 2005. godine izbegavala pažnju javnosti, preselila se u London gde je studirala master psihologije.

Međutim, ponovo je zaintrigirala javnost 2014. godine članom u magazinu Vanity Fair pod nazivom "Shame and Survival" i 2015. godine kada je njen razgovor u Ted Talk "The Price of Shame" postao viralan.

U svom Ted Talku, Levinski se delimično prisetila uticaja koji je skandal imao na nju i na problem onlajn uznemiravanja u društvu.

- U proteklih devet meseci pitanje koje su mi najviše postavljali jeste "Zašto? Zašto sada?" Možete da čitate između redova u ovim pitanjima i odgovor nema nikakve veze sa politikom. Glavni odgovor je "Zato što je vreme". Vreme je da prestane sa upiranjem prsta u moju prošlost, vreme da prestanem da živim život beščašća, vreme je da vratim svoju priču - rekla je Levinski.

Krajem 2010. Levinski je postala aktivista protiv sajber zlostavljanja i ključni igrač u pokretu #MeToo.

Govoreći za Today u septembru 2021. godine, Levinski je otkrila da se tokom 2000-ih i 2010-ih godina borila sa izostankom Klintonovog izvinjenja.

- On bi trebao da se izvini na isti način na koji ja želim da se izvinim ljudima koje sam povredila i koje su moji postupci povredili - dodala je ona.

Klinton se izvinio javno Levinski, ali ne i privatno.

On je ovo rekao Stivenu Kolbertu:

- To nije bilo moje najbolje izdanje, ali važno je da je to, što se dogodilo pre 20 godina, veoma bolno i izvinjavam se svojoj porodici, Moniki Levinski i njenoj porodici, američkom narodu. Mislio sam to tada, mislim to sada. Otada sam svaki dan morao da živim posledice toga" - rekao je Klinton u junu 2018. godine.

Današnji dan i "American Crime Story: Impeachment"

Levinski je 5. oktobra 2021. godine u razgovoru za CNN rekla da je ponašanje bivšeg predsednika SAD Bila Klintona tokom skandala bilo u najmanju ruku neprimereno.

- Mislim da je veoma važno da zapamtimo da nikada nismo trebali da dođemo u situaciju u kojoj se nečiji pristanak dovodi u pitanje - rekla je Levinski.

Ona je zatim dodala da je njena veza sa bivšim predsednikom bila neprimerena iz više razloga. Prvi razlog su njihove godine budući da je u vreme kada je njihova afera obelodanjena on imao 49, a ona svega 22 godine. Drugi razlog je sama priroda njihovih položaja, jer je on bio njen šef i jedan od najmoćnijih ljudi na svetu, mada prema njenim rečima, ona toga tada nije bila svesna.

Klinton: Bila mi je razonoda i olakšanje od stresa

U dokumentarcu o Hilari Klinton 2020. godine, njen suprug Bil Klinton rekao je da je, kada je upoznao Moniku, bio pod velikim stresom zbog posla i da mu je afera s njom pomogla da se nosi sa svojim problemima i da "skrene misli s problema".

Takođe, Klinton se ovog puta javno izvinio Levinski i dodao da mu je žao što je postala poznata u svetu zbog njihove veze. Klinton je poslednji put pričao o skandalu 2018. godine i izazvao gađenje javnosti kada je rekao da ne duguje Levinski javno izvinjenje. U dokumentarcu je ispričao i kako je te 1998. morao sve da ispriča supruzi Hilari, posle čega je usledilo i mučno bračno savetovanje.

- Seo sam na krevet i pričao sam sa njom. Rekao sam joj sve što se dogodilo i kada se dogodilo. Rekao sam joj da se osećam grozno, prošli smo puno stvari poslednjih par godina. To što sam učinio je neoprostivo - ispričao je Bil.

Bill Clinton Monica Lewinsky Bil Klinton Monika Levinski Klinton i Levinski u seriji Foto: Profimedia/Everett/FX Networks

Na pitanje zašto je rizikovao brak, porodicu i karijeru, Bil je u dokumentarcu rekao da u tom trenutku uopšte nije razmišljao o tim stvarima. Kako kaže, pritisak dužnosti u Beloj kući bio je prevelik i trebalo je nešto da skrene misli.

- To nije moje opravdanje, samo objašnjenje. Osećam se užasno - ispričao je.

Posle svega, Klintonovi su posetili bračnog savetnika. Hilari je rekla da su te seanse bile prepune "bolnih rasprava", a Bil se složio sa njom.

- Savetovalište je bila najteža stvar koju sam morao da uradim, ali to je bilo nužno. Ona je to zaslužila, kao i naša ćerka Čelsi - ispričao je Bil.

Klintonovi još uvek nisu komentarisali seriju

Levinski je u početku oklevala da učestvuje u projektu, s obzirom na to kako je tretirana kada je skandal buknuo.

- Jedno veče odete u krevet kao nepoznata osoba, sledećeg dana ste javno ljudsko biće i ceo svet vas mrzi - rekla je Levinski za The Hollywood Reporter.

- Samo zato što nisam u vestima svako veče za 20 godina na isti način kao što sam bila 1998, ne znači da se priča završila. Posle 10 godina i dalje nisam mogla da nađem posao, nisam mogla da se izdržavam - rekla je ranije.

Izvršni producent serije Rajan Marfi obećao je da će se projekat nastaviti bez njenog pristanka. Rekao je da će fokus serije više biti na njoj nego na Klintonovima.

Levinski je na kraju pristala da učestvuje i rezultat je serija koja u centar pažnje vraća jedan od najvećih seks skandala.

- Marfi drži ružno ogledalo društvu i podseća nas kako smo tretirali žene, kao što su Levinski i Paula Džons, koje koristi moćan muškarac. To je priča koju svi dobro znamo, ali ispričana iz perspektive žena kojima se rugalo što su doživele ono što sada razumemo kao seksualno uznemiravanje i seksualnu prinudu - napisala je Ani Bundel za NBC News.

Klintonovi nisu javno komentarisali seriju "Impeachment" niti su na neki način učestvovali u produkciji.

- Niko, koliko znamo, iz Klintonovog kabineta nije video seriju. Naravno da sam radoznao šta bi mislili o njoj. Ne mogu da zamislim da će Hilari Klinton gledati - rekao je izvršni producent Bred Simpson.

Prema predsednici Disney televizije Dani Valden, Klintonovi su već imali dovoljno vremena da izraze svoju stranu priče.

- Bil i Hilari su govorili i pisali knjige o ovom vremenu u svom životu i imali su priliku da smisleno i temeljno odmere svoja osećanja. Takođe mislim da je pošteno i da je u redu da postoji prilika da žene koje su bile umešane u ovaj skandal mogu da kažu svoju istinu, počevši od Monike - rekla je ona.

Video: Klinton naočigled svih zaspao tokom Bajdenovog govora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    7. oktobar 2021 | 23:55

    Bile, budi bez brige, i Hilari je to radila, samo drugom.

  • Aleksa

    8. oktobar 2021 | 08:01

    Zbog nje je Srbija bombardovana. To kažu stručnjaci jer mu je bilo potrebno nešto da skrene pažnju sa ove afere.

  • Roki

    8. oktobar 2021 | 00:26

    Trebao on da se ubije, zlikovac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA