≫ 

Britanci optužuju Ruse da su ukrali formulu za vakcinu i napravili Sputnjik V: "Neverovatno su slične"

Ono što Britance zanima je ko bi navodno mogao da bude "krtica", kao i da li je neko od špijuna uhvaćen u krađi

  • 5
Sputnik Astra Zeneka vakcina Rusija Britanija Foto: Shutterstock

Rusija je danas optužena da je "pomoću špijuna ukrala od Velike Britanije prototip za AstraZeneka vakcinu, kako bi Vladimir Putin mogao prvi da napravi vakcinu Sputnjik V, koja po mnogo čemu podseća na Oksfordsku".

Bezbednosne službe navodno imaju dokaz da je ruski špijun fizički ukrade dizajn, iako još uvek nije poznato da li je dokument bio u oksfordskoj laboratoriji ili AstraZeneka fabrici, a sumnja se i da su možda uspeli da bočicu vakcine prokrijumčare van Britanije na dalje analize.

Ministar unutrašnjih poslova Damian Hajnds rekao je danas da ne može da komentariše ovaj slučaj, ali je dodao da je pretpostavka da strane zemlje konstantno pokušavaju da se dokopaju osetljivih podataka uključujući i komercijalne i naučne tajne i intelektualnu svojinu, skroz na mestu. On ovim navodima nije ni potvrdio, ali ni opovrgao ove sumnje.

Špijuni MI15 već su saopštili da su ruski hakeri od marta prošle godine više puta pokušali da izvrše hakerske napade na Univerzitet u Oksfordu, posebno od kako su njihovi naučnici objavili da su počeli sa razvojem vakcine protiv korona virusa.

U aprilu prošle godine Univerzitet i farmaceutska kompanija objavili su da su počeli prva ispitivanja vakcine na ljudima, a nedugo zatim ruski Predsednik Vladimir Putin izjavio je na televiziji da je njihova zemlja pobedila u trci i da su prva zemlja koja je uspela da proizvede vakcinu.

Kasnije je utvrđeno da ruska vakcina Sputnjik V, funkcioniše identično kao i njen britanski konkurent. Obe su viralne vektorske vakcine, što znači da koriste drugi uspavani virus kako bi izvukli imuni agens koji onda uništava korona virus.

Prema vremenu nastanka, postoji mogućnost da su Rusi uzeli prototip od Britanaca, međutim za sada nema zvaničnih dokaza, piše Daily mail.

Ono što sve zanima je ko bi navodno mogao da bude "krtica", kao i da li je neko od njih uhvaćen u krađi.

Izvori bliski Sanu navode da je britanskim ministrima rečeno da postoje dokazi da su špijuni koji rade za Kremlj ukrali nacrte za vakcinu iz multinacionalne farmaceutske kompanije kako bi napravili sopstvenu.

Tori Bob Sili, stručnjak za rusku politiku smatra da bi Britanija trebalo ozbiljno da se pozabavi ruskim i kineskim špijunima.

AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka korona virus Vakcine AstraZeneka i Sputnjik su veoma slične Foto: Tanjug/AP

- Bilo da je reč o krađi formule za AstraZeneku ili se radi o ucenama energijom koja je pod njihovom kontrolom, vreme je da se ozbiljno pozabavimo njima - rekao je ekspert.

Optužbe o navodnim krađama dolaze samo nekoliko meseci nakon što je Vladimir Putin priznao da se vakcinisam ruskom Sputnjik V vakcinom.

Problemi sa istraživanjem 

Istraživanje je obuhvatilo svega 76 ljudi, od kojih je polovina primila vakcinu, a dobrovoljci su uglavnom bili mlađe dobi i potpuno zdravi.

Ceo postupak odvijao se u dve bolnice u Burdenko bolnici u Moskvi i Univerzitetskoj klinici u Sečenovu.

Učesnici su bili stari između 18 i 60 godina i svi su bili zdravi. U prvoj fazi istraživanja svi su primili prvu dozu vakcine, kako bi se videlo da li imaju neke nuspojave.

Rezultati su pokazali da je oko 60 odsto učesnika pretrpelo neku vrstu bola na mestu ubizgavanja vakcine, dok je polovina njih imala visoku temperaturu. Sve ovo spada u blage i prihvaljive nuspojave vakcinacije.

Četvoro od deset pacijenata imalo je probleme sa glavoboljama, dok se četvrtina njih osećala slabo i imala je bol u mišićima tog dana.

Vladimir Putin Putin priznao da je primio Sputnik V Foto: Tanjug/AP

Ove simptome imali su ljudi koji su primili vakcinu drugog proizviđača, pa se za sada smatra da je ova vakcina bezbedna. Pomenuto istraživanje sprovedeno je nakon što je Putin objavio koju je vakcinu primio. U martu i aprilu Kremlj je potvrdio da se ruski predsednik vakcinisao, međutim nisu želeli da daju više detalja.

U julu su ruski botovi optuženi da su na društvenim mrežama širili lažne vesti o drugim vakcinama. Navodno je ljudima ponuđen novac da na platformama poput Fejsbuka i Instagrama pišu negativne komentare o zapadnim vakcinama, posebno o Fajzeru, posebno u onim zemljama koje su ruske vlasti videle kao potencijalno tržište za svoj proizvod.

Ovo se pre svega odnosi na zemlje u Africi. Kompanija za analizu sadržaja Novetta otkrila je da je ruska vakcina imala 66 odsto pozitivnih komentara u afričkim medijima.

Video: Vučić i Putin prisustvovali putem video linka početku proizvodnje Sputnjika V na Torlaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    11. oktobar 2021 | 14:30

    Pa ako su toliko slicne, sto nas, vakcinisane sputnjikom ne pustate u zapadnu evropu? Sve je ovo velika igra oko novca i moci. To se vidi svakog dana...

  • Logika

    11. oktobar 2021 | 14:44

    Ja oni su ukrali vakcinu od vas i napravili je prije vas ,sto je malo je reći neizvodivo...

  • Bole

    11. oktobar 2021 | 17:17

    Lopovi o postenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA