Šalenberg nakon inauguracije: Blisko ću sarađivati sa Kurcom, ubeđen sam da su optužbe pogrešne

- Nakon nekoliko teških dana Austrijanci su zaslužili da imaju vlast koja radi, a ne koja se svađa. Ima mnogo toga da se uradi - rekao je novoizabrani kancelar

  • 1
Aleksander Šalenberg, kancelar Austrije Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Šalenberg položio je danas zakletvu čime je postao novi kancelar Austrije.

Odmah nakon inauguracije Šalenberg se obratio građanima rekavši da je izbor za kancelara njega velika čast.

- Nakon nekoliko teških dana Austrijanci su zaslužili da imaju vlast koja radi, a ne koja se svađa. Ima mnogo toga da se uradi - rekao je novoizabrani kancelar.

On je zatim dodao da se podrazumeva da će blisko sarađivati sa bivšim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

- Sve drugo bi bilo apsurdno sa stanovišta demokratije. Uveren sam da su navodi protiv njega pogrešni i da će se na kraju ispostaviti da se ništa loše nije dogodilo - rekao je on, prenosi Kronen Zeinung.

Aleksander Šalenberg, kancelar Austrije Foto: Tanjug/AP

Oglasio se Kurc

Lider Narodne partije Austrije (OVP), doskorašnji kancelar Sebastijan Kurc čestitao je svom nasledniku Aleksanderu Šalenbergu na polaganju zakletve povodom imenovanja na mestu šefa vlade i poručio da on neće biti "kancelar iz senke".

U pisanoj izjavi Kurc je time reagovao na kritike opozicije, koja ga je optužila da će iz "senke" dalje voditi vladu.

- U mojoj funkciji kao predsednika stranke i šefa poslaničkog kluba podržaću rad vlade, jer je to najbolje za građane naše zemlje. Jedno je u tome jasno, a to je da nisam kancelar iz senke. Narednih dana ću uložiti maksimalne napore da osiguram predaju dužnosti - poručio je on.

Kurc je najavio da će u četvrtak položiti zakletvu kao poslanik.

Zvaničnici EU čestitali Šalenbergu

Nakon inauguracije najviši zvaničnici EU čestitali su Aleksandru Šalenbergu na imenovanju za novog kancelara Austrije.

U EU zahvaljuju Sebastijanu Kurcu na dosadašnjoj saradnji, ali naglasavaju da ne žele da komenatrišu okolnosti pod kojima je on podeno ostavku.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svojim Tviter nalozima čestitali su Aleksandru Šalenbrgu na imenovanju i izrazili nadi da će uspešno sarađivati.

- Radujem se daljem zajedničkom radu Austrije i EU i želim sreću u predstojećim poslovima - poručila je fon der Lajen.

Šarl Mišel zahvalio je na Tviteru dosadašnjem kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu na saradnji u okviru samita EU lidera.

Na pitanje da li Kurca, nakon okolnosti zbog kojih je podeo ostavku, vide u evropskoj politici u budućosti u Briselu odbijaju da komentarišu unutrašnje politička zbivanja u zemljma članicama.

- Nikada ne komentarišemo nacionalna politička pitanja i to nećemo raditi ni u ovom slučaju - poručio je portparol Evropske komisije, Erik Mamer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geuss

    11. oktobar 2021 | 14:59

    Tako se to radi u normalnim zemljama. Vucicu, stalno negde putujes isreces se sa bisokim predstavnicima , a nista nisi naucio , jer si opsednut vlascu po svaku cenu. Deset godina manipulises sa neupecenim narodom, koji mogu samo da cuju i vide ono sto Tebi odgovara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA