≫ 

Putin, Merkelova i Makron razgovarali o situaciji u Ukrajini

Tri lidera su istakla važnost sprovođenja sporazuma iz Minska iz 2015. godine

  • 0
Angela Merkel i Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, saopštila je pres služba Kremlja.

Strane su u ponedeljak detaljno razgovarale o uznemirujućoj situaciji oko odugovlačenja procesa rešavanja ukrajinskog sukoba, naveo je Kremlj, javlja TASS, a prenosi Tanjug.

Tri lidera su istakla važnost sprovođenja sporazuma iz Minska iz 2015. kao jedinu osnovu za rešavanje situacije, naglasivši važnost dalje koordinacije napora Rusije, Nemačke i Francuske u Normandijskom formatu, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Putin je izneo visoko principijelnu ocenu politike Kijeva da tvrdoglavo izbegava svoje obaveze prema sporazumima iz Minska i sporazumima sa prethodnih samita u Normandijskom formatu, uključujući i onaj u Parizu od 9. decembra 2019. godine, naveo je Kremlj.

Putin, Merkel i Makron su se tokom telefonskog razgovora dogovorili da upute instrukcije svojim ministarstvima spoljnih poslova da nastave razgovor o mogućnosti održavanja samita Normandijske četvorke, izvestila je pres služba Kremlja.

Na svom nivou, ministri inostranih poslova zemalja četvorke nastojaće da održe sastanak u ovom formatu, piše u saopštenju u kojem se dodaje da su se strane, takođe, dogovorile da odgovarajućim kanalima nastave sa proučavanjem preduslova za moguće organizovanje samita Normandijske četvorke, ako to bude razumno.

Tokom razgovora, dotaknuta su i neka druga međunarodna pitanja, uključujući i ona u vezi sa borbom protiv terorizma na afričkom kontinentu.

Video: Silazi sa vlasti, pa uzjahala konja: Merkelova dobila zlatni spomenik koji krije zanimljiv detalj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA