≫ 

U EU vakcinisano 75 odsto punoletnih građana: Saradnja među članicama je ključna

Evropska stretegija nabave vakcina i imunizacije omogućila je "uspeh bez presedana", pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je Kirijakidis

  • 4
vakcinacija Foto: Freepik

U Evropskoj uniji je 75 odsto punoletnih građana vakcinisano, saopštila je danas evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis.

Ministri zdravlja zemalja Evropske unije danas su se na neformalnom zasedanju u Sloveniji informisali o pravljenju zdravstvene unije u EU-u, kako bi blok odgovorio na buduće zdravstvene izazove.

Evropska stretegija nabave vakcina i imunizacije omogućila je "uspeh bez presedana", pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je Kirijakidis.

Uspeh se, po njenim rečima, pokazao u tome što je do sada u EU imunizovano 75 odsto odraslih osoba, prenela je Hina.

- Međutim, potreban nam je i veći procenat vakcinisanih i to svuda. To je bila moja glavna poruka - dodala je.

Kako bi se postiglo da se strategija vakcinisanja i kontrolisanja pandemije, a zatim povratka u normalan život osigura na globalnom nivou, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasedanju ministara zdravlja dato jasno obećanje da će EU državama van Unije do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv kovida, od čega 250 miliona pre kraja ove godine.

Video: ReVakcinisan: Italijanski plejboj i milijarder pokazao tetovaže i mišiće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako

    13. oktobar 2021 | 18:51

    da ne! Evo juce u Nemackoj 8000 zarazenih, vise nego prosle godine u ovo vreme. Bitno da su vakcinisani “povratili” slobodu, za poslusnost! Prenose uspesno jedni drugima virus, ali su “slobodni”. Dok ne stigne obavezna treca, cetvrta, peta i tako u nedogled doza. Ako, hteli smo, gledajte!

  • Dragi Peteru,

    14. oktobar 2021 | 02:18

    danas je preko 12000 zarazenih. Prosle godine je bilo mozda 6 000 u ovo doba bez vakcine. Nije bitno da li je nista za njih ili ne, svakako nisu nikad imali velike brojke i pre vakcine, jer prvenstveno se hospitalizuju samo teski slucajevi, a ne sve sto je pozitivno, ima mrlju na plucima ili povisen CRP. Ne lece pacijente sa 15 l kiseonika danima preventivno! Poenta je kako bre toliko kad je 75% vakcinisano? Nesto ne stima ili vakcinisani prenose i te kako virus, a nemaju zastitu…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA