Severnoj Koreji preti velika kriza gladi: Najugroženiji su deca i stari

Da je situacija u zemlji teška, nedavno je priznao i lider Kim Džong Un koji je rekao da njegova zemlja prolazi kroz mračan period

  • 6
Severna Koreja koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ranjivim grupama poput dece i starijih u Severnoj Koreji preti velika opasnost od gladi, saopštio je ekspert Ujedinjenih nacija. 

Specijalni izvestilac za ljudska prava rekao je da su međunarodne sankcije, ali i pandemija korona virusa zbog koje su granice blokirane doprinele nestašici hrane u toj zemlji.

- Ljudi u Severnoj Koreji se svakodnevno bore da žive dostojanstvenim životom - rekao je izvestilac.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ukine sankcije ovoj zemlji, kako bi se sprečila kriza, piše BBC.

Zbog zatvaranja granica sa Kinom, kako bi sprečili širenje korona virusa, trgovina sa ovom, njima susednom zemljom je veoma opala. Severna Koreja se većinski oslanja na Kinu u pogledu snabdevanja hrane, goriva i đubriva.

Da je situacija u zemlji teška, nedavno je priznao i lider Kim Džong Un koji je rekao da njegova zemlja prolazi kroz mračan period. Nedavno su u stranim medijima kružile informacije da su cene hrane drastično skočile i da kilogram banana košta 45 dolara.

Zbog ovako teške situacije specijalni izvestilac je i zamolio članice UN da razmotre ublažavanje sankcija, kao i slanje humanitarne pomoći kako bi se spasili ljudski životi.

Vlasti SAD na čelu sa Džoom Bajdenom nekoliko puta su isticale da su vooljne da pregovaraju sa liderom Severne Koreje ukoliko Pjongjang odustane od svog nuklearnog programa.

Međutim, ove molbe nemaju efekta, budući da Severna Koreja nastavlja sa testiranjem svog naoružanja iako je zemlja u jako teškom stanju.

Video: “Platićete, ološi”: Prvi snimci kancelarije za vezu koju je Kim Džong Un digao u vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • balkanski spijun

    14. oktobar 2021 | 06:17

    Zao mi je koreanaca ,ni krivi ni duzni pod sankcijama kao kubanci,pa i amerikanci vrse nuklearne probe ali ih niko ne sankcionise i izgladjuje.

  • Ahahaha

    14. oktobar 2021 | 00:56

    Opet zapadne laži

  • Čiča

    14. oktobar 2021 | 11:05

    Šta je babi milo to joj se i snilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA