• 0

Neverovatna priča: Osumnjičeni za ubistvo komšija u bekstvu, građani se nadaju da ga neće naći

Mnogi su za to što je Ou od spasioca postao osumnjičeni za ubistvo okrivili sistem koji nije blagovremeno reagovao i sprečio da da se dogodi surovi zločin

  • 0
Kina ubistvo

Foto: Pinghai County People's Government

Ou Jinzhong je već nedelju dana u bekstvu. Jure ga jer sumnjaju da je ubio dvoje komšija i troje ranio. Zbog ovog 55-godišnjeg muškarca, iz jednog sela u kineskoj provinciji Fuđen, milioni su na nogama. Lokalne vlasti su čak ponudile i novčanu nagradu onima koji znaju nešto o Ouu, ili imaju dokaza da je mrtav. Ipak, mnogi ne žele da on bude uhapšen.

"Ujače, beži. Nadam se da ćeš pronaći sreću u životu", stoji u komentaru na društvenoj mreži Weibo.

Možda će vas zaprepastiti podrška osumnjičenom za ubistvo, i to u Kini, gde se takav zločin kažnjava smrću... Međutim, kada budete čuli priču, možda ćete i vi poželeti da Ou poželite sreću.

Policija tvrdi da je Ou glavni osumnjičeni za brutalan napad koji se dogodio 10. oktobra. Zna se da je stradalo dvoje ljudi, da je troje povređeno, ali se još ne znaju svi detalji. Ni identitet žrtava nije poznat. Zna se samo da su u pitanju četiri generacije iste porodice, koja je živela odmah do kuće osumnjičenog Oua.

Kineski mediji prenose da su ubijeni muškarac (70) i njegova snaja. U napadu je povređena žena ubijenog muškarca, njegov unuk (30) i praunuk (10)... CNN je tražio od policije odgovore na to šta se tačno dogodilo tog 10. oktobra u provinciji Fuđen, ali ih nisu dobili. Izgleda da odgovore nemaju ni lokalni mediji, koji koriste naloge žrtava i osumnjičenog na društvenim mrežama i prethodno objavljene članke, kako bi pokušali da otkriju šta se tačno dogodilo među komšijama i ispričaju nepotvrđenu priču o tome kako je došlo do ubistva.

Sistem kriv što je postao ubica?

Mediji pišu da je Ou bio običan čovek, koji je bio na ivici očaja zbog višegodišnjeg spora oko zemljišta. Pišu kako je pre 30 godina spasao dečaka od davljenja u moru, i dva delfina sigurne smrti 2008. godine.

Mnogi su za to što je Ou od spasioca postao osumnjičeni za ubistvo okrivili sistem. Smatraju da je Ou postao zločinac zbog "nedaća koje su dugo mučile kinesku lokalnu upravu", od zloupotrebe ovlašćenja do nečinjenja.

Drugi to vide kao odraz šireg neuspeha pravnog i birokratskog sistema zemlje, a neki upozoravaju da će se, ako se stvari ne promene, u budućnosti dogoditi slične tragedije.

Ou i njegova priča

Proteklih pet godina Ou i njegova porodica, uključujući i njegovu majku (89) nisu imali krov nad glavom. To se bar da zaključiti iz Ouovih statusa na Weibo-u i ranijih članaka objavljenih u kineskim medijima. Umesto u kući, živeli su u limenoj baraci u jednom primorskom selu.

Navodno Ou nije mogao da krene u izgradnju kuće jer je imao sa komšijom spor oko zemljišta, koji je godinama pokušavao da reši. Navodi se da je sve počelo 2017. godine, kada je Ou odlučio da sruši svoju staru kuću i izgradi novu. Tako se bar navodi u statusima na Ouvom profilu, za koji ne postoji potvrda da je autentičan.

Ou je na mrežama pisao da je od vlasti dobio dozvolu za rekonstrukciju, te je zato počeo da ruši staru kuću. Od tada, kako tvrdi, nije mogao da sazida novi objekat, jer je njegov komšija stalno blokirao radove na izgradnji.

Ou je na Weibou rekao da je iznova i iznova tražio pomoć policije, seoskih zvaničnika, lokalne vlade i medija, ali da je problem i dalje postojao.

Jedan od seoskih zvaničnika potvrdio je za kineske medije da je bilo sporova oko zemljišta, te da su "lokalni kadrovi" pokušali da glume medijatora, ali bez uspeha.

Nakon više godina natezanja, 10. oktobra "kap je prelila čašu" kada je tajfun odneo limeni krov sa Ouove barake, a lim se zario u komšijinu baštu sa povrćem. Haos je nastao kada je Ou ušao u njegovo dvorište kako bi pokupio deo lima koji je odleteo. Tada je počela svađa, koja se loše završila, preneo je China News Week.

Šta se tačno tada dogodilo ostaje nepoznanica. Vlasti nisu želeli da otkriju detalje ubistva, a nije poznato ni da li je bilo svedoka, kao ni šta su policajci zatekli kada su došli na mesto zločina.

Baraka kraj četvorospratnice

Kako se vest o ubistvu proširila, na društvenim mrežama krenula je da kruži fotografija Ouove barake, a mnogi su se šokirali u kakvom je stanju. Deo lima koji je odleteo otkrio je baraku držala metalne konstrukcija, opasana crnom plastikom kako bi  se sprečio prodor vetra. Uništena baraka postavljena je na svega nekoliko metra od četvorospratnice Ouovog komšije.

Sve je razgnevila činjenica da je Ou bio prinuđen da živi u ovako nehumanim uslovima sa starom majkom. Tako je Ou krenuo da dobija podršku miliona građana širom zemlje.

Jedan seoski zvaničnik kasnije je rekao za lokalne medije da je Ou 2019. godine podigao tu baraku i da je u njoj živeo sam. Međutim, činjenica da je godinama tražio pomoć oko izgradnje kuće, a da mu niko nije pomogao, razgnevila je 55-godišnjeg Kineza.

Navodno je u baraci držao papir na kojem je ispisano na desetine telefona raznoraznih državnih službi, Komunističke partije, ali i brojevi telefona raznih medija.

- Normalno društvo nikad ne bi dozvolilo da građanin, koji poštuje zakone, dođe do toga da poludi ili počini zločin jer država ne reaguje - komentarisali su građani na Weibou slučaj Oua.

Mediji prenose da je Ou početkom ove godine otvorio nalog na društvenim mrežama kako bi i tamo mogao da podeli svoju muku i privuče pažnju javnosti na problem koji već godinama ne može da reši.

- Zar ne bi trebalo da vlada štiti obične građane? Zašto su bogati i moćni tako arogantni? - stoji u jednom njegovog statusu od januara, u kojem su tagovani profili državnih službi.

- Uvek su pošteni ljudi igrali po pravilima, ali zakon nikad ne radi za poštene ljude - pisao je Ou na mrežama.

On je molio prijatelje da mu pomognu i posavetuju ga kome još može da se požali na problem.

- Bio sam i u opštini i u regionalnom birou. Zvao sam ih i pisao im. Nikad mi nisu odgovorili. Molim vas pomozite mi, gde još mogu da odem - pitao je Ou.

Kačio je i skrinšotove poruka koje je slao gradonačelniku putem zvanične veb stranice, ali izgleda ni na to nije dobio odgovor.

Morao da ubije da bi privukao pažnju?

Uprkos svim molbama i žalbama i pisanjima, Ou nije uspeo da privuče pažnju javnosti, sve dok 10. oktobra nije osvanula vest o ubistvima. Od tog trenutka Ou i njegova priča glavna su tema na naslovnim stranama domaćih ali i stranih medija, kao i na društvenim mrežama.

Za Ouom traga na stotine ljudi. Obilaze brda oko sela gde je Ou navodno poslednji put viđen. Kamere su ga snimile kako 10. oktobra krupnim koracima, povijen i u beloj majici, žurno korača ka izlazu iz sela.

Potom je 12. oktobra nestao njegov nalog na Weibou, ali tek nakon što su njegovi statusi postali viralni i pošto je osvojio simpatije miliona.

Iste noći je regionalna vlada izdala saopštenje u kojem navode da će istražiti da li su lokalne vlasti zanemarile Ouov problem... Naloga osumnjičenog Kineza možda više nema na Weibou, ali haštag sa njegovim imenom koristilo je najmanje 7 miliona ljudi. Ipak, 13. oktobra nestao je i haštag. To je dodatno razbesnelo javnost, a mnogi sada okrivljuju lokalne vlasti da su svojim nečinjenjem doveli do ovoga.

Tri dana nakon ubistva lokalna vlast ponudila je nagradu od 20.000 juana, odnosno 3.100 dolara za svaku informaciju ili video snimak koji bi mogao da otkrije gde je osumnjičeni Ou nestao. Onaj ko dokaže da je Ou mrtav, mogao bi da dobije 50.000 juana (oko 7.765 dolara).

Ovo saopštenje izazvalo je novu buru u javnosti.

- Je li realno da nudite veću nagradu za mrtvog čoveka, umesto za živog? - piše u jednom komentaru koji ima više od 60.000 lajkova.

- To je zato što mrtva usta ne govore - stoji u odgovoru na taj komentar.

"Ne možeš zauvek da se kriješ"

Liu Ksiojuan, advokat koji se bavi zaštitom ljudskih prava, kaže da naklonost naroda ka Ou nije za iznenađenje.

- Javnost je svesna da je navodno pribegao nasilju, oni ne podržavaju to što je počinio ubistvo. Narod je ljut jer nadležne institucije nisu blagovremeno reagovoale i Ouu odgovorile na njegove žalbe - kaže Liu.

Sporovi oko zemljišta su česti u ruralnim delovima Kine, kaže Liu, koji je tokom višedecenijske karijere pomogao brojnim farmerima.

- Ovo je lekcija za vlasti, da moraju više pažnje da obrate na svađe među ljudima, jer ovi konflikti lako mogu da eskaliraju. U ovom slučaju da je ijedan vladin sektor uskočio i pomogao mu, verovatno ne bi došlo do ubistva - smatra Liu.

I dok potraga za osumnjičenim ubicom i dalje traje, pojedini građani savetuju Oua da se sam preda. Među njima je i čovek kojeg je Ou spasao da se ne udavi u moru pre tri decenije.

- Mnogo mi je teško što se ovo događa. Ja mislim da je on iskren čovek, velikog srca. Iskreno se nadam da će se predati. Nije lako preživeti u planinama. Ne možeš da se kriješ zauvek - poručio je čovek kojeg je Ou izvukao iz vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima