Erupcija vulkana na popularnom japanskom ostrvu: Izdata dva upozorenja

Izdato je i upozorenje na velike stene i na piroklastična izlivanja u radijusu od oko jednog kilometra od kratera Nakadake

  • 0
Vulkan Japan

Foto: Tanjug/AP/Kyodo News

Na japanskom ostrvu Kijušu, došlo je do erupcije vulkana Nakadake na planini Aso, saopšteno je iz japanske meteorološke agencije.

U izveštaju lokalnih medija se navodi da je tokom erupcije koja se dogodila u 11.43 sata po tokijskom vremenu, vulkan izbacio pepeo na visinu od 3.500 metara, javio je Rojters.

Za sada nema izveštaja o žrtvama ili većoj materijalnoj šteti na objektima u ovom popularnom turističkom odmaralištu, međutim, meteorološka agencija podigla je nivo uzbune za vulkansku erupciju na nivo 3 na skali od 5 i preporučila ljudima koji borave na ostrvu da se ne približavaju planini Aso.

Izdato je i upozorenje na velike stene i na piroklastična izlivanja u radijusu od oko jednog kilometra od kratera Nakadake.

Poslednji put je 2019. godine došlo do manje erupcije na planini Aso, a u septembru 2014. godine 63 osobe su poginule od posledica erupcije vulkana na planini Ontake i to se smatra najsmrtonosnijom vulkanskom katastrofom u poslednjih 90 godina u Japanu.

Video: Božanski bes: Najaktivniji i najopasniji vulkan eruptirao u Indoneziji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA