≫ 

Sergej je 8 godina proveo u ruskom zatvoru: Čim stignete pretuku vas da naučite ko je glavni

Saveljev je video zapise počeo da deli aktivistima za ljudska prava nakon što je pušten u februaru ove godine, a tokom nekoliko meseci podelio je na stotine datoteka

  • 5
Zatvor, Rusija

Foto: Shutterstock

Sergej Saveljev (31) uzbunjivač iz Belorusije, ispričao je ruskoj organizaciji za ljudska prava šta je sve proživeo tokom boravka u ruskom zatvoru. On je organizaciji Gulagu.net takođe predao više od 1.000 snimaka stravičnih mučenja kojima je svakodnevno svedočio.  

On je u međuvremenu pobegao iz Rusije u Francusku, a u ovoj zemlji je zatražio i azil plašeći se za svoj život, prenosi BBC.

Video zapisi do kojih je došao dok je boravio u zatvoru, podigli su mnogo prašine u Rusiji, ranije ovog meseca, kada su postali dostupni javnosti. Ruske vlasti su u međuvremenu saopštile da su pokrenule istragu o navodnim mučenjima i seksualnim napadima u zatvorima, a nekoliko komandira je već dobilo otkaz.

Ruska organizacija za ljudska prava "Gulagu.net" tvrdi da video zapisi nisu samo dokazali da se u zatvorima dešavaju premlaćivanja, silovanja i ponižavanja zatvorenika, već su dokazali i prirodu zlostavljanja u zatvorskom sistemu.

Saveljev je video zapise počeo da deli aktivistima za ljudska prava nakon što je pušten u februaru ove godine, a tokom nekoliko meseci podelio je na stotine datoteka.

Prošlog meseca zaustavljen je na aerodromu u Sankt Peterburgu dok je putovao u Novosibirsk. Tokom prijave na aerodromu su ga zaustavili i ispitivali ​​muškarci u civilu koji su rekli su da znaju sve o njegovom dopisivanju sa Vladimirom Osečkinom, direktorom organizacije Gulagu.net.

- Rekli su mi da me posmatraju šest meseci. Zapretili su mi da će me zatvoriti na 20 godina zbog izdaje - dodaje Saveljev.

On je zatim dodao da su mu oni rekli da će vrlo brzo umreti u zatvoru.

- Prvo ćete priznati sve, a zatim ćete biti pronađeni mrtvi u ćeliji - citirao ih je Saveljev. Alternativa, kako Saveljev tvrdi, bila je da on sarađuje u istrazi i prizna da je "Gulagu.net" finansiran iz inostranstva i podložan prikupljanju dokaza "koji diskredituju rusku zatvorsku službu". U tom bi slučaju, zatvorska kazna bi mu trajala četiri godine - kaže on.

Sergej je rekao da je imao izbor između života i smrti, a on je izabrao život. Saveljev tvrdi da je potpisao neke papire u kojima se slaže sa saradnjom sa vlastima i tada mu je dozvoljeno da ode kući.

- Verovatno su mislili da se neću usuditi da pobegnem - rekao je on.

Saveljev je ipak uspeo da pobegne. Ukrcao se u minibus u Rusiji, otišao u Belorusiju, a zatim preko Tunisa u Francusku. U tranzitnoj zoni aerodroma "Šarl de Gol" u Parizu zatražio je pomoć od policije.

Saveljev je 2013. osuđen za krivično delo koje je povezano sa drogom i osuđen je na devet godina zatvora. Izbegava da otkriva detalje, ali kaže da je njegov slučaj bio "tužan i uobičajen". Poslat je u zatvor u ruskom gradu Saratovu, koji je poznat po lošem ophođenju prema zatvorenicima. Priznaje da je bio teško pretučen čim je stigao.

- Samo žele da vas slome kako bi vam pokazali ko je glavni - kaže on.

Imao je sreću što je ubrzo primećen kao neko ko zna da radi za kompjuterom, pa je ubrzo poslat da radi u zatvorskoj administraciji.

Zatvor, rešetke

Sergej je godinama prikupljao snimke mučenja Foto: Pixabay

Jedan od njegovih zadataka bio je da proverava video zapise sa kamera na telima zatvorskih čuvara. Ubrzo je shvatio da, iako samo prikazuju obilaske stražara, sadrže i nasilno zlostavljanje zatvorenika koji su vrlo uznemirujući.

Saveljev tvrdi da su mučenje većinom izvodili drugi "posebno obučeni" zatvorenici i snimali ih kamerama. Deo njegovog posla bio je brisanje nekih snimaka, dok su neki, kako tvrdi, "poslati negde drugde, možda na više nivoe". Kaže da nikada nije lično video ovakvu vrstu nasilnog zlostavljanja, ali su ga snimci duboko šokirali.

- Svi znamo da u zatvorima ima batina i silovanja, ali to ne možete da zamislite dok to ne vidite sopstvenim očima. Video sam jedan video, pa još jedan, pa treći i četvrti, peti. Tada sam odlučio da ću početi da ih kopiram - otkriva Saveljev.

U početku nije imao jasnu ideju šta će da uradi sa video zapisima, ali je znao da mora da ih sačuva. Tokom 2019. godine odlučio je da prikupi video zapise i kasnije ih preda organizaciji "Gulagu.net".

Dok je radio u zatvorskoj kancelariji, Saveljev tvrdi da je video brojne pritužbe koje su stizale u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika, zbog čega je shvatio koliko je zlostavljanje rasprostranjeno i učestalo.

Početkom 2021. godine, postao je svestan Gulagu.net-a i čuo je Vladimira Osečkina kako na svom YouTube kanalu govori o nasilju u zatvoru, uključujući i o zatvoru Saveljeva.

To ga je podstaklo da razmisli da možda postoje drugi koji "rade iznutra" i propuštaju informacije u nevladinu organizaciju. Znao je da će i njegovi video dokazi poslužiti svrsi.

Razmišljajući o besu izazvanom njegovim "curenjem informacija" i istragom ruske zatvorske službe, Saveljev je rekao da nije dovoljno otpustiti neke stražare ili ih premestiti u druge zatvore. Hteo je da "objasne zašto su učinili ono što su učinili".

- Tek tada bih se osećao bolje - zaključio je Saveljev.

Video: Crni delfin uči kanibale i ubice da budu dobri i vole Rusiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    21. oktobar 2021 | 16:03

    Nije zatvor za djevojcice,ko nije spreman da robija neka ne burgija

  • Trangefranger

    21. oktobar 2021 | 17:49

    Demokratija se uči od slova a

  • Haha

    21. oktobar 2021 | 18:27

    Tako nesto prosao i nista nije naucio, pokucat ce opet na vrata.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA